Град Зрењанин добио средства за обуку младих заваривача

ЗРЕЊАНИН: Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић јуче је у Београду присуствовао свечаној додели уговора о реализацији пројеката из области омладинске политике.
1
Фото: Чедомир Јањић и Вања Удовичић

Свечаност потписивања уговора са локалним самоуправама и удружењима, на основу јавних конкурса Министарства омладине и спорта у 2019. години, уприличена је у Палати Србија у Београду. Тиме је, уједно, обележен и Међународни дан младих.

Уговором који је додељен Граду Зрењанину одобрено је финансирање пројекта „Обуком до запослења“, који ће Град реализовати са Техничком школом у Зрењанину. Он подразумева обуку 20 младих са подручја Зрењанина, за занимање заваривача, које је, иначе, дефицитарно. Министарство је као подршку обезбедило 1,7 милиона, а пројекат је вредан 2,12 милиона динара.

Градоначелник Јањић захвалио се министру Вањи Удовичићу и члановима стручне комисије, што су препознали напоре зрењанинске локалне самоуправе и одобрили средства за реализацију пројекта „Обуком до запослења“.

- Овим пројектом Град ће, у сарадњи са нашом Техничком школом, обучити 20 младих заваривача, што је веома тражено али дефицитарно занимање код наших послодаваца. Зрењанин, иначе, представља једну од најатрактивнијих средина за инвестирање у Србији. То смо постигли дугогодишњим планским и стратешким активностима и партнерским односом према сваком заинтересованом инвеститору – рекао је градоначелник Јањић, у обраћању на скупу у Палати Србија.

Он је подсетио и да је у току реализација највеће привредне инвестиције икада у Зрењанину и највеће директне стране инвестиције у Србији - изградња фабрике пнеуматика кинеске компаније „Линглонг Тајр“, у вредности од чак милијарду долара.

- Само та инвестиција у потпуности мења привредну и инфраструктурну слику Зрењанина и великог дела Баната, а уз њу долазе и друга улагања и нови послодавци. Посебно охрабрују подаци да је број незапослених лица у Зрењанину од 2012. године смањен за више од 6.000, а да је само током претходне две године, у новим и обновљеним привредним погонима, посао нашло преко 4.500 Зрењанинаца. Наш град процентуално бележи највећи пораст запослености у Републици Србији – нагласио је Јањић.

Он је оценио да највећи део новозапослених чине млади људи.

- Главни задатак је да младим људима обезбедимо све услове за живот и рад, да остану у свом граду, у њему заснују породице и од њега стварају још боље место за живот. У остварењу тог циља имамо изузетну сарадњу са покрајинском администрацијом и Владом Србије, а посебно са Министарством омладине и спорта – истакао је Јањић.

Он је подсетио да је Зрењанин познат као град спорта, град олимпијских и светских шампиона, али и као успешан домаћин великих спортских манифестација и утакмица.

- Поносни што смо смо протеклих година завршили изградњу четири спортске сале у нашим селима, реконструисали „Медисон“, најстарију спортску халу у Србији, оспособили „Кристалну дворану“ за велика међународна спортска такмичења, а у току је и реконструкција нашег Градског стадиона – закључио је Јањић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести