Геронтолошки центри и школарци заједно на Јегричкој

ЖАБАЉ: У оквиру акције „Сунчана јесен живота“, поводом међународног месеца посвећеног старијима, одржано је дружење „Шаран, штука, лигња, сом - биће чорба као гром“ на обали Јегричке у Жабљу, где је Дом за душевно оболела лица „Чуруг“ дочекао госте из геронтолошких центара Нови Сад, Зрењанин и Сомбор и из домова из Новог Бечеја, Мола, Јабуке и Старе Моравице.
д
Фото: Б. Рашић

Око 50 корисника домова дружило се од јутра пецајући рибу, а касније и уживајући у вечери коју су спремили.

Руководилац службе социјалног рада из чурушког дома Станка Ловрић тврди да стручни радници из установа које имају добру међусобну сарадњу током таквих дружења стичу нова знања и размењују искуства.

- Осим што је нама корисно као додатни вид обуке, дружења највише значе корисницима, причињавају им велику радост и то је дефинитивно одличан вид психотерапије и опуштања. Они после данима препричавају како им је било и имају већу мотивацију за све - каже Станка Ловрић.

Радницима чурушког дома у организовању догађаја помаже и локална самоуправа, Општина и Месна заједница Чуруг, који увек имају слуха за њихове потребе, а овог пута уступили су им пецаљке и потпуно уређен простор за дружење, у склопу Парка природе „Јегричка“.

Директор Дома „Чуруг“ Мирослав Кресић истиче да су они ретки међу установама тог типа који организују сличне манифестације у природи, а планирају да традицију наставе и следећих година.

Фото: Б. Рашић

- Трудимо се да корисницима улепшамо и олакшамо дане које проводе у нашој  установи, а од ове године организујемо много више активности. Имали смо ликовну колонију, посетили смо зоолошки врт у Суботици, учествовали смо и на данима поезије, а у новембру смо домаћини шаховског турнира – вели Кресић, додајући да им Српско народно позориште често поклања карте за представе, као и Фудбалски клуб „Војводина“ за своје утакмице.

Сасвим случајно, истог дана на истом месту, поред оних најстаријих, нашли су се и ученици другог разреда Основне школе „Милош Црњански“ из Жабља. Они су са учитељицама, током часа у природи, спознавали свет око себе. Усхићени су уживали поред воде док су цртали, и у игри са жутим мачком и неколико паса који уз Јегричку живе у сложној заједници.

Учитељица Љиљана Атанасов каже да се труде да што чешће имају часове у природи, а да то не буде стално парк испред школе.

- Указујемо им на то да прате промене у природи по годишњим добима, нарочито у јесен и на пролеће, када се упознају и са биљним и животињским светом. То је одлична корелација између српског језика, када је реч о писању састава, и између ликовне културе, физичког васпитања и света око нас - каже Атанасова, додајући да најбоље уче у директном контакту са природом и да су срећни, јер су ту и најстарији суграђани, од којих могу такође много да науче.

М. Рашић

 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести