Ерсте банка продаје целу Фабрику воде у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Ерсте банка је саопштила да је започела поступак продаје Фабрике воде у Зрењанину, како би била намирена доспела потраживања. У одговору достављеном медијима се наводи да је један од мотива Ерсте банке, приликом одобравања инвестиционог кредита за финансирање постројења за прераду воде, био да грађани Зрењанина добију исправну пијаћу воду.
11 erste fabrika-vode
Фото: Dnevnik.rs

„Током претходних година, као једна од заинтересованих страна, активно смо учествовали у свим разговорима и преговорима, покушавајући да урадимо све што је у нашој моћи да фабрика воде испуни своју намену. Нажалост, како бисмо заштитили своју инвестицију, на крају смо морали да, у складу са Законом о заложном праву над покретним стварима и правима уписаним у регистар, отпочнемо поступак намирења дужника Фабрике воде у Зрењанину“, кажу у Ерсте банци, уз напомену да је о томе послат и званичан допис 20. јула ове године.

Ерсте банка наводи да доспело потраживање жели да намири продајом фабрике као целине, поштујући важеће прописе који дефинишу наплату доспелих потраживања.

„Надамо се да ће се током спровођења овог поступка појавити купац који ће фабрику покренути и омогућити испоруку хемијски и бактериолошки исправне воде свим Зрењанинцима“, додаје се у саопштењу.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура је крајем јула објавио да је раскинут уговор између Града Зрењанина и предузећа Фабрика воде, и то кривицом инвеститора, јер није испунио ни један од услова прописаних уговором из 2015. и споразумом из ове године. Салапура је прецизирао да је уговор са Фабриком воде раскинут на основу одредаба основног уговора и споразума између инвеститора и ЈКП „Водовод и канализација” из јануара ове године.

- Споразум је предвидео да се, уколико „Фабрика воде“ не испуни све уговорне обавезе, уговор раскида кривицом извршиоца и никаква додатна обавештења од стране наручиоца услуге нису потребна. Инвеститор није испунио ниједну ставку из уговора, па су тиме испуњени сви услови за раскид уговора. И ми уговор сматрамо раскинутим и окрећемо се тражењу нових решења - казао је Салапура.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести