Достигнућа оповачког атлетског клуба Спартак вредна дике

ОПОВО: Књига „Спартак” аутора, који је оснивач и председник истоименог Атлетског клуба, Милорада Д. Ковачевића недавно је објављена у издању Општинске народне библиотеке Опово и Света књиге из Београда.
с
Фото: Глас Опова

Реч је о својеврсној спортској аутобиографији кроз коју аутор прича о настанку клуба, али и свему што је уследило за ове 42 године колико већ траје.

АК „Спартак“основан је 14. децембра 1980. године и носи име Јована Микића – Спартака, истакнутог атлетичара Краљевине Југославије, рођеног у Опову, у кући где је данас обданиште поред школе. За четири деценије кроз клуб је прошло више од три хиљаде младих у секцијама из целе општине Опово, али и шире, а занимљиво је да је првих осам година центар клуба био у Сакулама, да би се затим преместио у Опово.

Клуб је имао и има репрезентативце у свим категоријама, од пионира до сениора. Неколико рекорда Војводине и Србије и данас је у власништву „Спартака“. Овај клуб је организовао 20 маратона Сакуле – Опово, затим трку „Најбржи у Југославији на 1.000 метара“ (касније у Србији), државно крос првенство, три покрајинска првенства, више бициклистичких трка, „игре без граница“, као и прегршт школских и осталих такмичења.

Клуб је окупљао и аматерско позориште са више од 50 изведених представа, где су глумци били атлетичари и пријатељи клуба. Организован је и велики број радних акција како би спортисти обезбедили неопходан новац за такмичења, опрему и припреме. Много је врхунских спортских остварења атлетичара било, а сви који су их постизали, уједно су били и прваци Србије у својим категоријама. „Спартак” је и 19 пута био крос првак Војводине, а два пута се догодило да све три медаље на првенству Србије освоје чланови клуба.

Л. Р.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести