До Сегедина лагано бициклом уз помоћ ИПА програма

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Изградња бициклистичке стазе од мађарског града Сегедина до севернобанатске варошице Нови Кнежевац са наше стране границе, реализује се већ више година у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија из средстава Европске уније. Стигло се до 4.фазе изградње, за шта је из касе ЕУ издвојено 960.528 евра, а завршетком радова Нови Кнежевац и Сегедин су у потпуности повезани бициклистичком стазом.
novi knezevac
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Општина Нови Кнежевац је у овом пројекту партнер локалној самоуправи Ујсентивана, пограничног места у Мађарској које је водећи партнер. Од укупног буyета овог пројекта део који се односи на општину Нови Кнежевац је 749.802 евра, при чему је вредност грађевинских радова 705.424 евра, а у оквиру ИПА програма ЕУ обезбвеђено је 637.331,70 евра. Извођење радова је поверено Грађевинском предузећу „Градитељ НС” из Новог Сада.

Циљ овог пројекта је да обезбеди безбеднији бржи и лакши промет саобраћаја како возила тако и бициклиста, изградњом нових бициклистичких стаза на обе стране српске и мађарске границе. Ова инвестиција је четврта фаза изградње бициклистичке стазе која обезбеђује већу безбедност у саобраћају преко границе, каже менаџерка пројекта Чила Орос Урба.

У претходним фазама пројекта изграђена је стаза од Сегедина до граничног прелаза Ђала-Тисасигет, затим на нашем подручју кроз насеље Ђала и деоница до Српског Крстура, као и деоница у Новом Кнежевцу. У оквиру ове фазе пројекта са српске стране се гради бициклистичка стаза у дужини од 8.869,5 метара.


Помогла и Покрајина

Општина Нови Кнежевац у вредности пројекта изградње бициклистичке стазе остварује 85 одсто средстава из донације од ЕУ. Преосталих 15 одсто је сопствено учешће, где је Кнежевчанима притекла у помоћ Покрајина, односно, Покрајински секретаријат за финансије.


 

Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Чила Орос Урбан објашњава да је у ванградском делу од Новог Кнежевца до Српског Крстура бициклистичка стаза дуга 7.582,5 метара, у самом насељу Српски Крстур 1.287 метара, а ширина стазе је два метра. Реализација пројекта отпочела је почетком 2018. године и треба да се заокружи до краја ове године.

Радови на изградњи деонице бициклистичке стазе кроз Српски Крстур и до Новог Кнежевца су окончани. Преостаје још само технички пријем објекта и завршна конференција која ће се одржати у децембру у Новом Кнежевцу, након завршетка изградње објеката које код наших партнера у Ујсентивану, каже Чила Орос Урбан.

Сходно потребама бициклиста са мађарске стране се гради одмориште. Поред одморишта се гради и полигон и парк за бициклисте где ће се створити адекватни услови за одмор игру и учење. Бициклисти ће у објекту одморишта моћи да користе санитарни чвор који обухвата тоалет и туш кабине. Бициклисти ће моћи да користе кровну терасу на изграђеном објекту одморишта, као и полигон.

Главни циљ пројекта је да се финансирањем из фондова Европске уније обезбеди у пограничној регији Мађарске и Србије стварање заједнички хармоничног региона, као и да се створе могућности за сарадњу, одржив, еколошки и безбедан саобраћај у микрорегији. Изградњом бициклистичке стазе регион постаје безбеднији у погледу саобраћаја, али поред тога промовише бициклизам, који као еколошко превозно средство, наглашава Чила Орос Урбан.

Изградњом бициклистичке стазе и пратећих садржаја, како се очекује, допринеће се повећању броја тура бициклиста која имају значајан утицај на побољшање здравља становништва у две суседне земље, а уједно се развијају односи пројектних партнера у области културе, привреде и економије.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести