До граничног прелаза Наково-Лунга и новом бициклистичком стазом

КИКИНДА: Од Кикинде до граничног прелаза Наково-Лунга на српско-румунској граници, од дана се може доћи и бициклом.
1
Фото: kikinda.org.rs

Са око 1,8 милиона евра, овај пројекат је финансиран у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија Србија, а подразумевао је и изградњу око осам километара дуге бициклистичке стазе, од Кикинде до саме границе са Румунијом. Додатних 90 милиона динара за реконструкцију и доградњу граничног обезбедили обезбедили су Град Кикинда, а делом и Република Србија:

„Изграђено је све што је недостајало на нашем делу граничног прелаза, па више не постоје техничке препреке да Наково-Лунга коначно почне да ради 24 сата. Такође, испуњени су сви предуслов да прелаз буде отворен за камионе и аутобусе. У наредном периоду наш циљ биће да се, под окриљем Министарства иностраних послова, започну озбиљнији преговори са румунском страном, како би се се омогућило да овај прелаз ради у складу са својим могућностима“, рекао је указао је Саша Танацков, члан ГВ за локалних економски развој и инвестиције

Да је гранични прелаз потпуно осавремењен сагласни су и званичници општине Жомбљ, ЈП “Путеви Србије” и зрењанинског РЦР “Банат”. Они су, такође, учестовали у реализацији појекта “Унапређење повезаности Баната”. Очекује се да ће бициклистичка стаза у наредном периоду бити осветљена.

„Планирана је и рехабилитацијадржавног пута, од Кикинде од граничног прелаза. Средства су одобрена из ИПА програма прекограничне сарадње Румунија Србија. Радови ће, највероватније, почети идуће године“, саопштила је Биљана Вуксановић, извршни директор Сектора за пројектовање и развој ЈП “Путеви Србије“.

Р. Д.

Фото: kikinda.org.rs
Фото: kikinda.org.rs
Фото: kikinda.org.rs
EUR/RSD 117.5849
Најновије вести