Дневник у Бачу након пожара: За све ће бити обезбеђен кров над главом

БАЧ: Станари стамбене зграде у насељу Економија 1 у Бачу, која је пред јутро изгорела, на време су евакуисани, па је избегнута трагедија. У тренутку пожара у згради је било 16 одраслих особа и 11-оро деце. Сви су збринути у простору спортске хале, док су у току дана премештени у објекат у коме ће привремено и становати.
b
Фото: Dnevnik.rs

Како смо на лицу места сазнали, пожар је зграду, која је власништво некадашње Агробачке, захватио око 3 часа иза поноћи.

Захваљујући брзој реакцији ватрогасних екипа из Бача, Бачке Паланке, Новог Сада, Бачког Петровца и Добровољног ватрогасног друштва Бач, пожар је угашен око 8 сати.

Председник општине Бач Стева Панић је за „Дневник” потврдио да је причињена велика материјална штета, те да је важно да нема људских жртва нема.

Општина ће обезбедити привремени смештај до коначног решавања њиховог стамбеног питања, обећао је Панић и додао како је из Црвеног крста Новог Сада већ јуче добијено 35 лежајева, са постељином и душецима, док помоћ стиже са свих страна.

Локална самоуправа ће водити рачуна и о исхрани која ће, како каже, бити обезбеђена све до трајног решења уз помоћ мештана који су се већ јуче активирали за помоћ са храном и одећом. Стева Панић је нагласио како ће општина Бач обезбедити и плац на ком ће се изградити нови одговарајући објекат за све породице које су оштећене у данашњем пожару.

У скоријем периоду, уз помоћ Владе Републике Србије и Покрајинске владе, биће изграђен нови објекат, а локална самоуправа је већ обезбедила локацију где ће објекат бити  изграђен, напоменуо је Стева Панић.

Како је додао, постојећи објекат је захватао 670 квадрата, а нови објекат ће бити сигурно исто толики, ако не и већи.

Фото: Dnevnik.rs

Већ су нас контактирали из Владе Републике Србије тако да ћемо од недеље кренути у реализацију пројекта, најавио је Панић.

Према његовим речима, на узрок пожара највероватније је утицао људски фактор, што су станари те зграде у изјавама за „Дневник” и потврдили. Наиме, они су навели како једна породица већ око две године нема струје ни воде те да често пале свеће које због, како кажу, своје немарности и алкохолизма, често заборављају да угасе. Они кажу како су о немарности и проблематичности те породице већ говорили државним службама, али да нико није реаговао.

Један од станара Андрија Суроп је директно именовао мајку и сина, М.Ј. и С. Ј. да су пожар изазвали остављеном свећом пред спавање.

Ја сам свима рекао да ће нас они запалити својом немарношћу, али нико није реаговао, а сада не знам ни где ћемо ни шта ћемо, а искрено се надам и имам поверења да ће нам људи из општине стварно обезбедити то што су рекли, рекао је Суроп.

По његовим речима, страшно је горело, хвала Богу станари су изашли напоље.

Фото: Dnevnik.rs

Задржане две особе

Како је „Дневнику” потврђено у Основном јавном тужилаштву у Бачкој Паланци, пожар се догодио у раним јутарњим сатима.

У току је увиђај од стране овлашћених лица Управе за ванредне ситуације и овлашћених радника Полицијске станице Бач, те утврђивања свих околности настанка пожара. Из до сада прикупљених чињеница и доказа произилазе основи сумње да је до пожар изазвала упаљена свећа у стану М.Ј. и С.Ј. 

Фото: Dnevnik.rs

Јавни тужилац је издао одобрење за задржавање наведених лица, која ће у предвиђеном року од 48 сати  бити доведена на саслушање у Основно јавно тужилаштво у Бачкој Паланци, наводе у тужилаштву.


На почетку деца нису била збринута, сви су били боси. Нико од нас није успео да спаси ништа од имовине, чак су неки изгубили и документа, казао је Суроп.

Станар Стеван Хајек је рекао како га је мирис дима пробудио и када је изашао из стана видео је комшиницу која виче.

Ишао сам од врата до врата и будио људе који су спавали, а моја жена, деца и ја смо само успели да обучемо ово што имамо на себи и изашли смо напоље тако да нисмо ништа успели да спасимо од имовине, казао је Хајек.

Фото: Dnevnik.rs

Не брине, каже, за себе, али брине за своју децу и жену која треба да се породи у јануару.

Што се тиче новог објекта, не верујем док не видим, а сви знамо ко је крив за пожар, поручио је Хајек.

Текст и фото: К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести