Директорица школе седи у канцеларији и шије заштитне маске

ИНЂИЈА: Директорица Основне школе „Петар Кочић” из Инђије Светлана Пешут пример је свима како свако може да учини мало и помогне током новонастале ситуације.
d
Фото: Приватна архива

Она шије маске по цео дан и до сада је успела да подели чак 120 маски радницима Хитне помоћи, дежурним наставницима у школи, полицији, али и другима.

Директорица Светлана Пешут јавила нам се на фиксни број школе, иако је ванредно стање и школа распуштена, она је на свом радном месту, ком је наменила у другим околностима и другачију улогу.

- Почела сам да шијем пре пет дана, када је ћерка требало да крене у јутарњу смену, јер ради у Хитној помоћи, и иако имају у Дому здравља маске, велика је потреба у односу на број који имају и требала јој је боља заштита - каже директорица. - Ово су маске које се могу стерилисати, препеглати и користити више пута. Ћерка специјализира анестезију, те сам јој за хирурушку салу већ шила капице, а да би било мало веселије, правила сам јој дезениране, тематске за Нову годину или Ускрс. Тако су и сада ове маске веселе, јер је пролеће, а кад људи већ морају да их носе, јер су корисне, нека буду и симпатичне.

Фото: Приватна архива

Пешут је направила маске првенствено за екипу Хитне помоћи, да би сашила и за своје колеге, које имају дежурства у школи, али и за све који су дошли у школи, добили су маску од директорице.

- Направила сам маску и за екипу Полиције, са којом сарађујемо, као и инспекторе који су на терену и стално су у контакту са људима, али и странцима који долазе - каже Пешут, која је направила маске и за колеге из других школа.

Маске су јуче и добили и они из Диспанзера, а Светлана не може да постигне све да сашије колика је потражња, те за њу није остала ниједна маска.

- Себи нисам оставила ниједну маску, све сам поделила, битно је да имају медицинари и други, направићу ја и себи једну кад будем излазила - каже Светлана, која сада остаје у школи до 19 часова како би шила на миру, кад се сви разиђу.

Екипа Геронтолошких сестара из Београда је послала материјал за маске, јер је Светланина комшиница геронтолошка сестра и будући да иду у кућне посете, маске су им неопходне, те је директорица и за све њих направила неколико комада.

- Настављам са акцијом докле год буде било потребе. И на Фејсбуку сам видела да се и друге жене прикључују што је лепо, чак и једна ученица из Љукова. Њена бака ми је јавила, каже видела је на Фејсбуку да ја правим и шије и она свим укућанима - каже директорица. - Није фраза и свако треба на неки начин да се укључи и помогне, како год може, или да волонтирају или да поштују мере и седе код куће да не ометају друге.

Фото: Приватна архива

Она каже да жели да направи маске и за Школску управу у Новом Саду, али је добила поруку и из Ургентног центра да направи још маски, што им је и обећала да ће урадити за викенд. Маске су двослојне, има мало више посла, те из тог разлога јој је потребно време за количину.

Мирјана Ивановић Из Инђије направила је маску за себе и отишла до продавнице, да би је запослени у „Жутом драгстору” замолили да и њима сашије, те је тематски направила жуте маске за сви шест радника, када су је замолили за још, те им је јуче испоручила нових 50.


У Инђији 79 особа у изолацији, двоје ухапшено, без заражених

Председник Општине Инђија Владимир Гак каже да у Инђија нема ниједног зараженог коронавирусом.

- У Средњој школи „Др Ђорђе Натошевић” имамо смер кројача, те су се ђаци понудили да заједно у школи почнемо да шијемо маске. Добрих примера имамо, старијима се носе лекови и намирнице, све је под контролом, од данас ће сви волонтери бити униформисани у исте прслуке, издате су им и легитимације како не би дошло до злоупотреба и да би били апсолутно видљиви - каже Гак. - За сада 79 људи имамо у изолацији, ниједан случај вируса није регистрован и то је велика ствар. Обилазимо их, а двоје смо и ухапсили због непоштовања јавних одлука. Грађани углавном поштују све мере. Урадили смо и дезинфекцију свих јавних установа, пијаца такође, ко улази стављења су средства за дезинфекцију, а наша пијаца ради само преподне тако да радно време није скраћено.

Он каже да је урађена и дезинфекција Бање Сланкамен као једне од најугроженијих тачака, иако није њихова надлежност, Општина је то учинила.

- Бања је у карантину и осим запослених нико не сме да улази - каже Гак.


- И сада седим, кројим нове трослојне маске у које се стави и марамица. Не правим обичне, већ оне периве, што се после и испеглају, а нормално је да ћу маске дати, свашта да наплаћујем - категорична је Мирјана. -Чак сам позајмила и машину од комшинице, јер је у коферу, а моја на тавану. Материјал је био спреман за ћеркину постељину, али добиће нови. На Јутјубу сам нашла како Кинези праве маске и мало су компликованије због три слоја, између којих се стави марамица, која може да се мења, али маска може дуже да се носи. У марамицу ставим и екстракт од лимуна.

Она кроји још 100 маски, јер поменути драгстор има 15 маркета и 35 радника.

- Прво маске добијају жене на каси, јер су оне у најближем контакту са муштеријама, па штите и себе, али и суграђане, те је важно да смо и ми заштићени који долазимо у продавницу, а затим ће добити и остали - каже Мирјана Ивановић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести