Дигитална трансформација Града Вршца

ВРШАЦ: Представници Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије заједно са представницима Града Вршца и јавних предузећа одржали су јуче састанак на тему отворених података, са циљем дефинисања конкретних активности који ће допринети да Вршац предњачи у овој области.
U Vršcu predstavljen nacionalni Portal otvorenih podataka Foto: Grad Vršac
Фото: У Вршцу представљен национални Портал отворених података Фото: Град Вршац 

Канцеларија за ИТ и еУправу је институционално и законски одређена да оснажи и едукује представнике свих јавних институција на тему отворених података. Тако је јуче у Вршцу представљен национални Портал отворених података и скупови података који се налазе на њему, досадашње активности у области отворених података, као и планови за наредни период на пројекту „Отворени подаци – отворене могућности” који се реализује уз помоћ Програма Уједињених нација за развој у Србији.

Састанку су присуствовали начелници одељења Градске управе, чланови Градског већа и представници јавних предузећа и установа Града Вршца. Локална самоуправа Вршца показала је велико интересовање да отвори сетове података, који би тако били доступни за даљу употребу, а на тај начин би се подстакао привредни раст, допринело би се ефикаснијој и економичнијој јавној управи, омогућиле би се квалитетније услуге за грађане и осигурала би се транспарентност и смањио простор за корупцију.

Најбољи пример до сада је дао Ниш, као и градови Прибој, Крагујевац и Шабац који су награђени јер су отворили велики број сетова података на основу којих су омогућене услуге корисне грађанима, као што су подаци о јавном превозу, подаци који се односе на комуналне услуге, квалитет воде. Посебно су значајни подаци о планираном и реализованом буџету у циљу обезбеђивања транспарентности рада управе. Сви ови подаци налазе се на порталу отворених података и свима су на располагању за даљу употребу.

Отворени подаци су један од кључних фактора за достизање циљева одрживог развоја и дигиталну трансформацију друштва. Јавна доступност података у облику који је погодан за рачунарску обраду и размену путем интернета, представљају један од главних покретача иновација, јер се тиме подстиче транспарентност, а подаци могу бити искоришћени како би се креирала нова друштвена и комерцијална вредност.     В. Х.

 

Пројекат „Вршац – право да се зна” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Град Вршац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести