Депортација миграната у цик зоре

СОМБОР: Сва дешавања око пандемије коронавируса у други план су бацила један од проблема на који најчешће указује све већи број Сомбораца, мигрантску кризу која, судећи по великом броју невољника из Азије и Африке на градским улицама, не само да не јењава, већ и расте.
д
Фото: Приватна архива

Због све већег броја миграната који не бораве у прихватном центру у Шикари, јуче ујутру је организована нова акција депортације миграната који су илегално боравили на територији града.

Како се могло сазнати, у овој акцији депортоване су 283 особе које су илегално боравиле у стамбеним објектима у Сомбору, те је ка Прешеву, њиховој улазној тачки у Србију, упућено шест аутобуса. Сама акција је спроведена у сарадњи овдашње Полицијске управе, одреда Жандармерије и Града Сомбора, одакле су упућена обећања грађанима да ће се наставити са провођењем оваквих акција и у будућности, док ће против свих власника стамбених објеката који су пружали услуге смештаја лицима који немају дозвољен боравак на територији Града бити поднете прекршајне пријаве.

Док се једни жале на невоље због присуства миграната, други на њима зарађују кроз услуге превоза и смештаја. Жалбе Сомбораца али и становника околних села, поготово оних у граничном појасу са суседном Мађарском и Хрватском, земље у које мигранти желе да уђу по сваку цену не би ли се дочепали развијенијих земаља Европске уније попут Немачке, Аустрије, скандинавских земаља... на мигранте и њихово понашање све су учесталије, али и поред тога све већи број Сомбораца који не само да изнајмљују постојеће смештајне илегалним мигрантима, већ се труде да приграбе што веће парче „колача“ у овом послу који се доводи у везу са трговином људима.

Док се једни жале на невоље због присуства миграната, други на њима зарађују кроз услуге превоза и смештаја

Тако су и прозори на четири највиша спрата више од деценије затвореног хотела „Интернацион“ седмицама уназад бивали осветљени пошто, незванично се сазнаје, као „госте“ има управо мигранте у овом објекту којем се зарад мутне приватизационе вртешке не зна прави власник. Да су градски аброви били тачни, потврдила је и јучерашња акција полиције и жандармерије, која је затекла велики број миграната управо у хотелу чији смештајни капацитети на вишим спратовима наводно не раде.

Није редак случај, тврде упућени, да се Сомборци жељни зараде на овакав начин, исељавају из својих пространих кућа у изнајамљене гарсоњере, тиме долазећи до „капацитета“ за смештај миграната којима наплаћују једно ноћење по десет евра. Како међу мигрантима евидентно има и оних боље платежних који не жале да за нешто виши конфор и боравак у строгом центру града не оклевају да издвоје и више од тога, један од угледних угоститеља из околине Сомбора је недавно купио огроман стан у Улици Краља Петра Првог и преуредио га за прихват великог броја миграната. Чаршијске приче тврде да су у овом стану пробијени зидови не би ли се добио низ од по шест туш кабина и умиваоника, док је највећи проблем „инвеститора“ био да набави чак 60 металних војничких кревета на спрат.

Док се обични грађани, а поготово они у приградском насељу Шикара који су и најближи Прихватном центру у чијој је пошумљеној околини и огроман број илегалних миграната, све учесталије жале на нежељене госте, од мигрантске невоље можда и најредовније зарађују чланови, случајно или не све бројнијих, такси удружења. Не само да мигрантима добро наплаћују превоз у села или саму близину државне границе Србије са Мађарском и Хрватском, већ одлично зарађују и на таксирању у локалу. Јавна је тајна да варошки таксисти мигрантима наплаћују чак 1.000 динара по човеку, за вожњу до једног од запуштених мотела на ободу града, односно обали Великог Бачког канала, што је вожња која по званичној тарифи не би стајала више од 250-300 динара, па не треба да чуди што је самим Сомборцима све теже да преко кол центара бројних такси удружења уопште могу да наруче превоз.

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести