Демонтажа Железничког моста у Зрењанину још није почела

ЗРЕЊАНИН: Демонтажа Железничког моста у Зрењанину, која је најављена почетком ове године, још увек није започета. Како је раније саопштено, овај мост, који је изграђен 1937. године, када је успостављена железничка пруга Зрењанин – Вршац, требало би да буде замењен новим. Посао замене моста поверен је београдској фирми „Мостоградња“.
1
Фото: Млади антифашисти покушали су да сруше мост 25. јуна 1941.

Према уговору, посао би требало да буде завршен у наредних неколико месеци. Међутим, јасно је да радови неће бити окончани у планираном року, јер још увек није започета демонтажа Железничког моста.

Посао је, иначе, вредан 184.547.316 динара, без ПДВ-а, и подразумева израду техничке документације, демонтажу постојећег моста и монтажу челичне конструкције новог моста, распона 54 метра. Раније је најављено да ће за време трајања радова на мосту железнички саобраћај на овом делу пруге бити у прекиду.

Железнички мост у насељу Берберско, иначе, један је од симбола борбе против фашизма у овом граду. На њему је 25. јуна 1941. године изведена прва оружана акција организованих диверзантских и омладинских група у Зрењанину.

- У том периоду, Железнички мост на Бегеју био је важан стратешки објекат на прузи Београд – Зрењанин, Кикинда и даље према северу. Јер, након напада Немачке на Совјетски Савез, 22. јуна 1941. године, био је оптерећен бројним војним композицијама усмереним ка источном фронту. Због значаја моста, немачке окупационе власти су одредиле сталну стражу. Деветоро наоружаних стражара даноноћно је чувало мост – каже за „Дневник” зрењанинска историчарка Нада Борош.

Како би онемогућило пролазак војним композицијама ка истоку, партијско руководство града је одлучило да се изврши диверзантска акција и да се мост дигне у ваздух. Тог 25. јуна 1941. на обали Бегеја били су окупљени сви диверзанти који су предвиђени да учествују у овој акцији. На левој и десној страни моста постављен је динамит.

-Убрзо се зачула експлозија, али знатно слабија од очекиване. Мост је остао на месту, није срушен. Испоставило се касније да је постављена количина динамита била недовољна за рушење, али довољна да мост помери из лежишта. Пошто су минери били омладинци, необучени у руковању експлозивом, то је резултат ове акције био слабији од онога што је планом акције било предвиђено. Иако ова прва диверзантска акција у нашем граду није у потпуности успела, привремено је онеспособила мост за саобраћај. Требало је неколико дана да се мост поправи и оспособи за саобраћај. Самим тим, било је прекинуто, бар на кратко, пребацивање трупа и материјала на источни фронт – објашњава Нада Борош.

Ж. Балабан 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести