Дани Европске баштине – Дани Бача: Радионице и забава у знаку наслеђа

БАЧ: Локална самоуправа и Туристичка организација по 17. пут организоваће манифестацију „Дани европске баштине – Дани Бача”.
Backa_tvrdjava_1
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Приредба почиње сутра и трајаће три дана до 22. септембра, па организатори позвивају посетиоце да дођу у Бач јер имају шта да виде. У првом реду Тврђаву али и обновљен Фрањевачки самостан из 1169. године за чију је реконструкцију потрошено безмало милион евра.

Први дан биће посвећен теми „Уметност и забава – наслеђе у фокусу”. Предвиђене су филмске, музичке и ликовне радионице. Учесници, ђаци основних и средњих школа с подручја општине, као и малишани из вртића показаће шта знају о материјалном и нематеријалном наслеђу Бача. На тргу у центру места већ од 9 часова почеће час гимнастике, следиће радионице, фолклорне игре, јавни час плеса.

Од 11 до 15 часова у Фрањевачком самостану биће представљена монографија „Резерват биосфере Бачко Понудавље” у организацији  Покрајинског завода за заштиту споменика културе, а уследиће презентација Номинационог диосијеа за листу светске баштине УНЕСКО.

Од 17 сати је представљање књиге Иване Ђорђевић „Нека много боља”, те збирке поезије суграђанке Гордане Ћулибрк „Штит”. Од 20 часова у Фрањевачком самостану одржаће се концерт духовне музике.

У суботу се манифестација наставља свечаним дефилеом у 13.30 часова. Поворка ће кренути од Основне школе „Вук Караџић” и центром Бача упутиће се ка Подграђу и Тврђави, где ће у 14 часова по 17. пут бити званично отворена манифестација. До 19 часова предвиђен је музички прогам на којем ће доминитрати дечји етно ансамбли и војвођански гајдаши. Док се на бини буду смењивали играчи и свирачи, посетиоци ће моћи да у радионицама виде како се праве старински музички инструменти, осликавају штитови, резбаре минијатуре, да науче о стреличарству, калиграфији… У суботу од 22 часа је концерт Хариса Џиновића.

И трећег дана,  у недељу,на фудбалском стадиону у Бачу од 10 часова играће се утакмица Меморијални турнир „Здравко и Звонко” а од 13 часова  Меморијални турнир у одбојци „Златко и Миле” у Спортској хали у Бачу.

З. Д.

Пројекат „Упознајте Бач“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Бач. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести