Дан без аутомобила, еколошки, на два точка

СОМБОР: Последњи дан обележавања Европске недеље мобилности који се одржао под слоганом „дан без аутомобила“, посвећен је смањењу штетних гасова који настају приликом коришћења возила за чије кретање су потребна фосилна горива, било је више него лако организовати у у граду бициклиста, правом српском Пекингу.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Разлог лежи у томе што „Дан без аутомобила“, поред тога што указује на потребу за смањењем штетних гасова, промовише превозна средства за чије кретање је потребна физичка активност човека, па се тако утиче повољно на здравље а једно од таквих превозних средстава је свакако бицикл, без дилеме најомиљеније и најчешће возило сваког Сомборца и Сомборке.

Природно, у обележавање „Дана без аутомобила“ укључио се и недавно изабрани нови градоначелник Антонио Ратковић и то у пратњи својих најближих сарадница и сарадника, односно чланова Градског већа. Како би била промовисана важност употребе алтернативних средстава за превозно средство и њихову добробит за здравље, поред тога што су на посао дошли без аутомобила, градоначелник и његови сарадници су  одвозили и промотивну вожњу бициклом.

Сама еколошка превозна средства, односно бицикле које су користили овом приликом, Град Сомбор је обезбедио у оквиру пројекта „Баја Сомбор Греенњаyс“ („Развој екотуристичких дестинација у Баја-Сомбор прекограничном региону развојем тематских зелених рута и туристичких производа“) – ИПА Мађарска-Србија. Пројекат има за циљ да оформи прекограничне зелене туристичке дестинације, тако да се осигура одржив туристички развој и да се подрже активности сарадње кроз културу, рекреацију, спорт и заштиту природе.

Сам прекогранични пројекат је далеко шири, пошто је захваљујући средствима евро-фонодва изграђен Кајак центар на сомборском делу Великог бачког канала , набављена кајакашка опрема, а приде су изграђена и два бициклистичка одморишта али и одржане различите активности у ова два, иначе већ више деценија побратимљена града. У завршној етапи пројекта са циљем наставка развоја еколошког туризма у Граду Сомбору набављено је и 18 бицикла који су овом приликом промовисани и као урбано превозно средство.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести