Бесповратна средства за повртаре у општини Ада

АДА: Да би се ублажили губици настали услед споведених мера због епидемије изазване коронавирусом, Општина Ада расписала је конкурс за доделу бесповратних средстава пољопривредницима повртарима и другим произвођачима из ове општине који своје производе продају на пијацама у општини Ада.
e
Фото: pixabay.com

Из општинске касе за ову сврху је издвојено три милиона дианра, а конкурс за подношење пријава са потребном документацијом отворен је до 23. новембра. Пољопривредна газдинства могу добити максимално 40.000 динара, а предузетници 50.000 динара.

На конкурс се могу пријавити регистрована пољопривредна газдинства из општине Ада, чији носиоци имају пребивалиште у овој општини и имају активни статус газдинства у 2020. години. Ову подршку могу остварити и предузетници-произвођачи са активним статусом у регистру АПР. За све који конкуришу за бесповратна средства из општинске касе услов је да у време конкурисања немају никакве фискалне обавезе према локалној самоуправи, као и да су у овој години закупци пијачних тезги на пијацама у општини Ада.

Заинтересовани се детаљније о расписаном конкурсу могу информисати на званичном интернет сајту општине Ада (www.ada.org.rs), а пријаве  са потребном документацијом се подносе на адресу Општина Ада, Трг ослобођења број 1, 24430 Ада или непосредно на шалтеру број 12 Услужног центра општине Ада.  

Председница Удружења „Молски повртари” Силвија Угрнов каже да удружење окупља преко 70 повртара и других произвођача који своју робу продају на пијачним тезгама, а ове године због епидемије су се нашли у назавидном положају, посебно када су наложеним мерама Општинског штаба за ванредне ситуације пијаце једно време биле затворене.

- Увођењем ванредног стања и забране изласка за најстарије на почетку епидемије произвођачи су продају покренули путем онлајн пијаце, али је тај начин продаје утихнуо када су људи могли да изађу на пијаце. После су у општини Ада пијаце биле затворене на две недеље, па су наши произвођачи били у јако незгодној ситуацији, зато што су пијаце у околним општинама радиле. Након тога председник општине је сазвао састанак са произвођачима да би се нашло решење да им се ублажи штета због тога што су пијаце биле затворене, па је као резултат тих договора расписан конкур за доделу бесповратне помоћи пољопривредним и другим произвођачима, који живе само од продаје на пијацама и немају други извор прихода. Произвођачи се јављају и јако је велика заинтересованост и углавном сви имају услове да остваре помоћ из општинског буџета - каже Силвија Угрнов.

Она додаје да подношење захтева и испуњавање услова није тешко и компликовано, а да су произвођачи задовољни што су наишли на разумевање локалне самоуправе и имају могућност да им се надокнади бар део губитака које су имали.

Млади видели прилику

Ађанска општина је претходних година практиковала да произвођачима  изађе у сусрет па је ЈКП „Стандард”, које управља пијацама, тако што је општина из буџета уплаћивала закуп два дужна метра закупа пијачне тезге за целу годину.

- То пуно значи малим произвођачима који живе од тога што своје производе само на пијачним тезгама. До сада је сваке године био све већи број произвођача који користе ову подршку. У почетку, када је покренут овај пројекат прве године имали смо 25 корисника, наредне 30, а у прошлој години било је преко 60 пријављених. Међу њима сада већ има и младих који су остали да се баве повртарством, јер су увидели да није решење отићи, него да и овде могу да обезбеђују егзистенцију - наглашава Силвија Угрнов.

         М. Митровић        

 

Пројекат „Право да се зна” реализује „Дунав Продукција” а суфинансира Општина Ада. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести