Четврта Ракијада у славу итебејске шљиве

СРПСКИ ИТЕБЕЈ: У Српском Итебеју је прошле суботе одржана четврта „Ракијада“, традиционална манифестација у оквиру Дана итебејске шљиве, а као пратећи програм одржано је и такмичење за избор најбољег пекмеза, као и гомбоца са шљивама.
sljiva pixabay
Фото: pixabay.com

Овогодишњи Дани итебејске шљиве одржани су у склопу међународног пројекта „Одржавање четири области у домену традиције и обичаја”, финансираног у оквиру Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Румунија - Србија, а који се реализује у партнерству између општине Думбравица (Румунија), као водећег партнера, и општине Житиште, као партнера.

Главни циљ пројекта је повећање културне интеграције у прекограничној области заједничким активностима фокусираним на народну традицију и очување културних вредности.

Наредних месеци, овим пројектом ће 13 укључених насељених места - Думбравица (Румунија), Житиште, Торак, Српски Итебеј, Торда, Банатско Вишњићево, Равни Тополовац, Хетин, Банатски Двор, Међа, Честерег, Банатско Карађорђево и Нови Итебеј, добити могућност оживљавања локалних обичаја кроз четири традиционалне области, реализовањем низа активности које ће обухватати фолклорне игре (фестивал), гастрономска такмичења, догађаје везане за традицију и обичаје.

Фото: Dnevnik.rs

Итебејску ракијаду је пре четири године осмислило Удружење пензионера инвалида рада, а у програму су учествовали чланови КУД-а „Зора“ из Српског Итебеја, КУД-а „Доситеј Обрадовић“ из Међе и фолклорни састав из Думбравице.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести