Центар Сомбора све лепши: Ајнфорт за понос

СОМБОР: У  трци готово свих вароши за привлачење туриста, код Сомбораца један од најјачих адута фигурира њихово културно наслеђе оличено у очуваној необарокној архитектури, која доминира великом пешачком зоном чија је основа Краља Петра Првог, главна варошка улица.
sombor
Фото: Dnevnik.rs

Ако су већ уређене фасаде подсетник путницима намерницима на протекле векове културне и образовне доминације Сомбора на словенском југу, овде су се постарали да и иза њих, бројним улазима у грађанске палате китњастих фасада, ајнфортима, поврате стари сјај.

Тако је и овдашње Јавно комунално предузеће „Простор“ уз подршку локалне самоуправе реконструисало један од ајнфорта на главној улици, двориште на адреси Краља Петра Првог 32. Ова реконструкција је потрајала више од два месеца, током којих је санирана водоводна мрежа, замењене су електроинсталације и уређена је фасада. Обављен је и посао на партерном уређењу дворишта, у склопу којег су постављене нове бехатон плоче, а обновљена је и фонтана која се налази у центру ајнфорта.

Прича о овом пролазу, који је након обављене реконструкције постао прави бисер партерног уређења, годинама, тачније деценијама уназад представљала је нежељени пример небриге и неорганизованости, пошто је његов некадашњи сјај био урушен вишедеценијским судским споровима између једног друштевног пропалог трговачког предузећа проистеклог из аутопревозног предузећа „Севертранс“ и приватног закупца локала на два спрата који доминира ајнфортом.

Додатна девастација је уследила овог пролећа, када је власник једног од станова, гомилајући огромне количине старог папира и смећа у свом животном простору узроковао озбиљан пожар, чије је ширење на цело здање спречило тек интервенцијом бројних сомборских професионалних ватрогасаца.

Како кажу у ЈКП „Простор“, реконструкцијом овог ајнфорта подиже се кумунална уређеност главне улице на виши ниво, а Град Сомбор је добио још једно место атрактивно за туристичке посете. Обновљено двориште, ајнфорт времешне зграде у центру града, проверавајући резулатате реконструкције обишли су и Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора и Горан Нонковић, в.д. директора ЈКП „Простор“.  Ово није и једини објекат у центру града чије двориште се обнавља, пошто се обимне интервенције обављају на импозантном атријуму Градске куће, а радови који трају већ више од годину дана ће променити физиономију овог здања.

Наиме, када радови буду завршени, уместо да дели, зграда Градске куће ће захваљујући новоуређеном атријуму постати спона између Улице Краља Петра Првог и Трга Светог Тројства. Радови подразумевају уређење фасаде и прозора у атријуму, биће замењена и спољашња столарија, односно портали на Градској кафани, а ради се и нова електроинсталација за декоративну расвету са видео- надзором и озвучењем. Биће замењен и брачки мермер који је красио плочник овог атријума, а ново поплочавање ће бити урађено ливеним пресованим бетонским плочицама, попут оних које су постављене на Тргу Косте Трифковића, односно Тргу уметности. Иако је првобитни рок за завршетак радова био јул 2018. године, радови још трају, али Сомборцима не недостаје оптимизма да ће њиховим завршетком бити у потпуности враћен сјај палати подигнутој на темељима властелинског здања грофа Јована Бранковића насталог давне 1718. године.

М. Миљеновић

Звонимир
28.09.2019 • 22:03
Више изгледа као ајнфорт за избегавање. Сомборци се поносе својим зеленилом првенствено, ово поплочано избетонирано чудо неиде ником за понос!
Звонимир
28.09.2019 • 22:04
Више изгледа као ајнфорт за избегавање. Сомборци се поносе својим зеленилом првенствено, ово поплочано избетонирано чудо неиде ником за понос!
Ja
29.09.2019 • 11:39
U tom ajnfortu nikad nije bilo zelenila i bilo je tesko ruglo. Sada to izleda mnogo bolje i na zakupnicima lokala je da to dekorisu. P.S. Ja zivim u toj zgradi, samo je greska nije broj 32 u pitanju. ;)
Miloš
29.09.2019 • 14:38
Ili utočiste zbog rušenja fasada sa zgrada... Zaista je lep ali sto se tice glavne ulice opasnost po sve prolaznike.
EUR/RSD 117.5388
Најновије вести