Брнабић и Мировић обишли „Нову топлану“ у Сенти

СЕНТА: Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је Сенту и том приликом предала на употребу општини новоизграђену топлану која ће омогућити даљинско грејање више од 4.000 домаћинстава у том потиском граду.
д
Фото: Покрајинска влада

Влада Србије је, посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, финансирала изградњу „Нове топлане” с 212 милиона динара, а Општина је сносила трошкова припреме техничке документације, али и реконструкције најкритичнијих делова топловода да би се грејање испоручило свим потрошачима без проблема.

Ана Брнабић је истакла да је изградња „Нове топлане” у Сенти резултат заједничког рада Владе Србије, Покрајинске владе и локалне самоуправе, и додала да је целокупан пројекат завршен за само осам месеци.

Изградња „Нове топлане” у Сенти резултат је заједничког рада Владе Србије, Покрајинске владе и локалне самоуправе (Ана Брнабић)

– Три месеца је било потребно за техничку документацију и пет месеци за изградњу топлане – рекла је председница Владе на конференцији за новинаре у Градској кући у Сенти. – Међутим, морамо да решимо и ревитализацију подстанице и топловода, а то радимо заједно с Министаством рударства и енергетике.

Она је посетила и потпуно реконструисану зграду Сенћанске гимназије, која је у протеклом периоду обновљена новцем државе Србије, али и Мађарске. Преко Канцеларије за управљање јавним улагањима за обнављање зграде старе више од века уложено је 182 милиона динара, а у том објекту су, осим Гимназије, и Средња медицинска и Економско-трговинска школа.

Фото: Председница Владе Србије Ана Брнабић предала на употребу општини новоизграђену топлану Фото:Дневник.рс/ Р. Хаџић Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predala na upotrebu opštini novoizgrađenu toplanu Foto:Dnevnik.rs/ R. Hadžić

Зграда саграђена 1884. године, како је истакла премијерка Брнабић, последњи пут је реконструисана 1906..

– То није само важан објекат у образовном систему већ је објекат од огромне важности као споменик културе наше историје и традиције – рекла је српска премијерка.

Она је још подсетила на то да је у Сенти завршена и реконструкција Дома здравља, у који је Влада Србије уложила 33 милиона динара, те да, у сарадњи с Покрајинском владом и локалном самоуправом, раде на још четири пројекта у том граду.

Фото: Председница Владе Србије Ана Брнабић у Општини Сента Фото:Дневник.рс/ Р. Хаџић

– То је пример да за Владу не постоје места, општине и градови првог, другог или трећег приоритета, већ су нам сви пођеданко важни – истакла је Ана Брнабић.

Председник општине Рудолф Цегледи рекао је да је Сента, захваљујући помоћи Републичке владе, добила најсавременију топлану у Србији, али и Гимназију, коју похађа око 1.000 ученика.

Проблем с грејањем житеља Сенте појавио се након одласка локалне шећеране у стечај јер је котао шећеране уједно и загревао домаћинства прикључена на система даљинског грејања. Општина је 2016. године контактирала с тадашњом министарком за локлану самоуправу Аном Брнабић и тада је пронађено решење да се новац који локална самоуправа није имала инвестира преко буyета Србије и изгради нова топлана која ће у потпуности бити на располагању Сенти и у надлежности ЈП „Елбас”. 

Фото: Грађани Сенте данас имају једну од најсавременијих топлана у земљи Фото:Дневник.рс/ Р. Хаџић

Цегледи је казао да грађани Сенте данас имају једну од најсавременијих топлана у земљи, која ради с више од 90 одсто енергетске ефикасности, док је претходна радила са само 60 одсто, што подразумева значајну уштеду гаса који се гористи за припремање топлотне енергије.

Обиласку „Нове топалне” у Сенти, присуствовали су и председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар рударства и енергетике Александар Антић, председник Скупштине АП Војводине Ишван Пастор, потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

А. Савановић

То није пристојна Србија

Коментаришући речи који је глумац Сергеј Трифуновић упутио новинарки „Српског телеграфа”, премијерка Србије рекла је да то „никако не може да се зове комуникација, једино име за то је вређање”.

Она је нагласила да је и сама изложена разним нападима и увредама, и навела да то за њу није „ни грађанска, ни слободна, ни пристојна Србија”, и да ће власт наставити да указује на то да такав начин комуницирања никада није у реду и ни према коме, „без обзира на то да ли се тај неко зове Ана Брнабић или Игор Мировић или Сергеј Трифуновић”.

Она је казала да паралела коју је старији од браће Трифуновић направио између председника Србије Александра Вучића и Адолфа Хитлера, невероватна, и да је тим „покушајем да буде духовит” увредио многе.

– У Новом Саду се обележава годишњица рације. Он је све те људе увредио таквим парарелама. Треба бити посебно опрезан када се говори о историјским паралелама – указала је Ана Брнабић.

Добре поруке Вучића из Давоса

Ана Брнабић је поручила да је потребан хитан састанак с представницима медијских и новинарских удружења да би се наставио рад на изради медијске стратегије.

– Сигурна сам у то да ће ти резултати свакако такође доћи. Председник Вучић је управо о томе и причао у Давосу. Уколико представници медија пажљиво слушају његово обраћање у Давосу, и уколико су добронамерни, чини ми се да ће извући позитивне, добре, паметне поруке из његовог обраћања – казала је она.

Премијерка је најавила да намерава да позове представнике медијских и новинарских удружења у вези с радом на медијској стратегији да би сагледала да ли су се повукли из Координационог тела и тима за дијалог или и из Радне групе за израду медијске страгегије.

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести