Бранко Ружић у Книћанину: Старој школи нужна обнова

КНИЋАНИН: Основну школу „Стеван Книћанин” у рубном насељу зрењанинског подручја посетио је у понедељак Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја, са циљем да провери у каквим условима школа ради и шта би требало предузети да се побољшају.
1
Фото: С. Диклић

Министар се показао као добар гост доневши на поклон два рачунара са пратећом опремом и два лаптопа, који ће добро доћи наставницима и ученицима.

Село Книћанин са 1500 становника смештено је уз леву обалу Тисе, а овдашњу школу похађа 87 ученика од првог до осмог разреда и 23 деце предшколског узраста. У школи је запослено 36 радника са различитим процентом норме, што значи да већина запослених ради у две, три , па и више школа, трудећи се да се њихов „живот на точковима” не одрази на квалитет рада. 

Новопостављена директорка школе Соња Ћорић са сарадницима послала је недавно ресорном министарству опис стања школског објекта и опреме. Из дописа је видљиво да је школски објекат веома стар, да је један део изграђен 1875. године, а доградња другог дела је завршена 1895. године. Донацијом Владе Јапана, 2006. године урађена је фасада и замењени су прозори и улазна врата. Постоје међутим делови у које није ништа улагано деценијама. Ту спадају водоводне, канализационе и електричне инсталације које су старе око 50 година, па постоји велика потреба за њиховом санацијом или заменом. 

Фото: С. Диклић

Већ неколико година школа није имала средстава за куповину компјутера и пратеће опреме, а с обзиром на савремени начин извођења образовно -васпитног рада и актуелну дигитализацију, постоји потреба за набавком савременијих средстава за унапређење реализације наставе.

 Посебно се осети недостатак фискултурне сале. За лепа времена настава се изводи на школском игралишту, а када су временски услови неповољни настава се изводи у учионицама што отежава реализацију програма и напредак ученика. Похвално је то што ученици ове школе и поред свих недостатака, постижу запажене резултате. 

Министар Ружић обишао је школу и сагледао са којим се проблемима  суочава.

 - Велика ми је част да сам данас у Книћанину. Очигледно је да овај објекат који је веома стар захтева свеобухватну реконструкцију. Има предивне деце, а наставни кадар је одличан. Обезбедили смо једну скромну донацију за рачунарски кабинет и мислим да ако ново руководство ове школе буде приљежно и агилно, а сигуран сам да хоће, да ће припремити пројектно-техничку документацију и да ћемо већ крајем ове или у следећој години кренути са реконструкцијом – рекао је министар Бранко Ружић, подсећајући да је у складу са стратегијом образовања и васпитања до 2030. године да се у малим срединама и издвојеним одељењима матичних школа обезбеди амбијент који постоји и у најурбанијим срединама. 

Министар је оценио да је образовни систем показао виталност и прилагодљивост у доба короне, да су просветни радници радили врло пожртвовано, а и деца заслужују похвалу за висок степен дисциплине. 

- Мислим да је важно и драгоцено да све школске објекте на територији Републике и на територији АП Војводине сачувамо, јер је важно да села живе и да земљу сачувамо од беле куге. То би требало да буде наша популациона политика – истакао је Бранко Ружић.

Соња Ћорић, млада директорка школе рекла је да је велика част за колектив посета министра просвете. 

- Потребно је да урадимо пројекте и пошаљемо их правовремено на конкурс. Већ имамо пројекат за електроинсталације, а треба још да урадимо пројекте за санацију зидова, фасаде, тоалета...Како је грађевина стара и представља слику свога времена, потребно је да приликом адаптације спољашњости задржи тај дух. Очекујемо и занављање рачунара и других наставних средстава кроз сарадњу са државним институцијама- рекла је Соња Ћорић. 

С. Диклић

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести