Браћа Милан и Горан Сучевић планирају школу јахања у Банатском Карађорђеву

БАНАТСКО КАРАЂОРЂЕВО: На нешто мање од четрдесет километара од Зрењанина, у селу Банатско Карађорђево, усред равнице, браћа Милан и Горан Сучевић узгајају брдске коње.
brdski-konji (1)
Фото: Приватна архива

- Прво смо набавили липицанере, који сада служе само за параду и за фијакере, а онда смо, подстакнути субвенцијама државе, одлучили да се бавимо узгојем домаћих брдских коња. Тренутно имамо око 50 грла ове аутохтоне расе која потиче са Старе планине, али нам се крдо стално повећава. Овог пролећа крдо нам је богатије за пет ждребади, а има још кобила које тек треба да се ождребе - прича Горан Сучевић.

У питању је раса која нарасте максимално 130 - 140 центиметара и достигне 300 килограма, па ове коње зову брдским понијима. Тамо где им је природна средина, служе за ношење терета, извлачење дрва са планине, а у равници су атракција. Према плановима браће Сучевић, ускоро ће служити и банатским малишанима да науче да јашу.

Фото: Приватна архива

- Планирамо да отворимо школу јахања, јер имамо заграђени простор на четири хектара. За сада у коњима уживамо ми и посетиоци, који сврате до нашег рибњака на ком се може пецати, па се изненаде кад виде да имамо и ергелу – наводи Горан Сучевић.

Сучевићи кажу да је субвенција од 30.000 динара по грлу добра стимулација за бављење коњарством.

- Ови коњи нису захтевни. Хранимо их кукурузом, детелином, сеном... Спојили смо два у један, нашу љубав према овим племенитим животињама и посао - истиче Сучевић и додаје да се нада да ће се њиховим примером повести и други мештани банатских села, у којима коња скоро више и да нема.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести