Бехатон коцке уместо асфалта у Сомбору

Ових дана велики број сомборских тротоара и тргова добија нови газећи слој од бехатон коцки
 Pešačka zona na ponos svim Somborcima Foto: Grad Sombor
Фото: Пешачка зона на понос свим Сомборцима Фото: Град Сомбор

СОМБОР: Као што су били предводници у многим стварима на простору Панонске низије, Сомборци су својевремено, тачније још давне 1891, били међу првима на овом парчету европског континента који су почели са асфалтирањем својих улица, када су црном битуменском масом уредили тротоаре у тадашњој Зрињи улици, после Великог рата прозваној Париска, што јој је и данашњи назив. Тадашња „хит подлога“ полако излази из неимарске моде, па ових дана велики број сомборских тротоара и тргова добија нови газећи слој, овај пут од бехатон коцки.

Тако су и тротоари у зони око Градске куће у најстрожем центру вароши добили нови, модеран изглед, пошто је уместо дотрајале асфалтне подлоге, око 650 квадрата пешачке стазе, поплочано бехатон плочама и коцкама, а замашан посао је релизован  према овогодишњем плану рада ЈКП „Простор“, што је био својеврстан наставак замашне реконструкције гласовите „Пијаце у ланцима“. Вредни неимари су у оквиру санације тротоара  испред Градске куће, према Тргу Светог Тројства, повезали све олучне вертикале на подземну атмосферску канализацију, а замењена су и четири стара канделбра јавне расвете. Све ове радове је изводила суботичка компанија „Војпут“, док је стручно-техничи надзор био поверен управо ЈКП „Простор“.

Да грађевинска оператива неће стати на овоме сведочи Горан Нонковић, први човек ЈКП „Простор“, према чијим је речима у плану наставак радова у делу Улице Лазе Костића у делу од Париске до Краља Петра Првог, како би се и тај део уклопио у комплетно уређену целину  пешачке зоне која је с пуно разлога на понос свим Сомборцима. Реч је о простору од главне улице, преко атријума Градске куће и попречних улица, до пијаце и Трга Косте Трифковића. Неће се стати на томе, тврде комуналци предузећа које брине о готово свим инфраструтурним и реконструктивним радовима у Сомбор, па и у његовој околини, па његов директор Нонковић најављује скори почетак нових пројеката и радова у граду и селима уз подршку локалне самоуправе Сомбора.

Приводи се крају реконструкција „Пијаце у ланцима“ која се налази у урбанистичком срцу вароши. До сада је изграђена атмосферска канализација, а окончано је постављане бехатон плоча, па је плато пијаце поред здања некадашње Робне куће „Београд“ и Градске куће, добрано начет зубом времена, добио нови партерни изглед. Осим тога, постављена је и нова расвета, али и бицикларници са крововима, а како кажу у овом предузећу, пројектом је предвиђена и изградња чесми, биће урађен и посебан амбијентални део са амфитеатром и клупама код „Сунчаног сата“. Постојећи стубови од црвеног мермера са ланцима, који су почетком реконструкције уклоњени, биће поправљени, а уместо оних који недостају или су оштећени, биће постављени нови, како би и у новом руху централна градска тржница на отвореном оправдано носила назив „Пијаце у ланцима“.

М. Миљеновић

 

 

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести