Бечејски „Гастро фест“ окупио угоститеље и младе кулинаре

БЕЧЕЈ: Лепи недељни дан михољског лета извео је у Горански парк велики број Бечејаца и гостију из околних места. Сјатили су се на трећи „Гастро-фест” у организацији Омладинске секције Друштва интелектуалаца браћа Тан.
1
Фото: Горански парк је на један дан добио нову намену

У предивном амбијенту парка своју понуду представили су ресторани, а у кувању старинских јела надметали су се ђаци средњих куварских школа из више градова.

Гастрономија је била у центру пажње, а то подразумева да нико није отишао гладан и жедан, јер се по повољним ценама ручало у предивном амбијенту. Мени разноврстан, а онда разне посластице из домаће радиности, било је и домаћег вина, занатског пива, а воћни сокови су цеђени на лицу места. У дечијем кутку родитељи су могли да оставе децу с аниматорима, а одрасле је привукао музички кутак у ком су своје умеће презентовали тамбураши, Градски оркестар „БЕУС“ и виолиниста Ђула Тол са пријатељима.

Кад је гастромонија у питању, било је 35 излагача домаћих производа,  три гестро фествала, „Палачинка фест“ из Бачког Градишта, „Сармијада“ из Бачке Тополе и гости из Орома су представили производе намењене вегетаријанцима. Гужва је била и око штандова ресторана. „Галиб“ из Аде је на менију имао јунећи гулаш, мућкалицу из yиновске тањираче и роштиљ, „Теракота“ из Бачке Тополе и пекара „Топ – Пек“ су продавали пецива и хлеб без адитива, односно сарму и пасуљ, а бечејски „Рибњак“ рибљу чорбу и димљеног шарана у тањирачи.

Фото: Они су скували најукусније такмичарско јело      

- Такмичење младих кувара четири средње школе је привукло посебну пажњу свих. У игри је било шест старинских јела, а ментори школа су извлачили које ће припремити. Тако су Бечејци добили да спреме пендевиш, Зрењаници су кували свињски паприкаш, Новосађани мађарску гулаш чорбу сервирану у малим хлебним циповкама, а Суботичани су кували свињске папке у сафту. На крају је жири одлучио да су најукусније јело припремили Бечејци, па  четворочлана екипа и ментор Момчило Ступар  иду на „Рафтинг на Тари“ – саопштио нам је члан организационог одбора Золтана Шарвари.

И док је све одисало позитивном енергијом, примедба се мора ставити што се у простор Горанског парка улазило аутомобилима, мада је то забрањено.                                       

В. Јанков

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести