Бечејски фестивал монодраме – Бе:фемон: Изазов за глумца и публику

БЕЧЕЈ: У току је седмо издање Бечејског фестивала монодраме – Бе:фемон.
1
Фото: Неда Арнерић свечано је отворила седми Бе:фемон

Од 26 пријављених монодрама из земље и региона, жири је одабрао седам представа које се играју на сцени „Радослав Златан Дорић“ Градског позоришта Бечеј. Представе помно прати стручни жири у ком су београдска глумица Душанка Глид Стојановић, лањска победница мр Ивана Буљан Легати из Загреба и редовни професор на Академији уметности у Новом Саду Денеш Дебреи.

Част да свечано отвори овогодишњи Бе:фемон припала је глумици Неди Арнерић, која је, како је то уобичајено на бечејском фестивалу, пре тога у Креативном центру под кровом Градског позориште Бечеј имала пријатан разговор са Бечејцима у оквиру којег је разоткрила многе теме и дилеме из свог богатог глумачком, па и приватног, живота.

Пре свечаног отварања Фестивала, у холу на спрату отворена је изложба Позоришног музеја Војводине „Шекспирова позорница Јоце Савића“.

- Јоца Савић је познатији у свету него у нашој земљи, што је код нас чест случај. Реч је о врхунском глумцу, редитељу, реформатору позоришта, педагогу који је учио многе наше глумце, писцу књига о позоришту... Ова изложба је омаж свим нашим људима који су у свету оставили великог трага, а ми смо их овде заборавили - рекао је приликом отварања изложбе театролог др Зоран Максимовић. 

Фото: Наташа Тапушковић

После уводне беседе директора Граског позоришта Бечеј др Здравка Петровића, Неда Арнерић, топло поздрављена од бечејске публике, нагласила је да је изузетно напоран посао рад на монодрами, а Бечејцима одала призање што се се прихватили организације фестивала у не много популарном виду глумачког стваралаштва..

- Једанпут сам се и ја опробала у овом формату глуме и, верујте, никад више нећу. Ни мртва! Огроман стрес је то био за мене, док ми је колегиница Наташа Тапушковић, која ће прва наступити на Фестивалу, рекла да је то за њу велики изазов. Па, нека и за вас који ћете га пратити буде изазов – рекла је отварајући фестивалски програм Неда Арнерић.

Прве вечери, у среду Наташа Тапушковић се представила монодрамом „Јул“, који је по тексту руског писца Ивана Вирипајева режирала Тара Манић. Јуче су на програму биле две представе, „Нот тхе ригхт лег“ у режији Ане Поповић и с Данком Секуловић на сцени и „Пу спас за све нас“, коју је по мотивима дневника Диане Будисављевић написала Нина Yувер, а режирала и играла Јелена Пузић.

Данас у 17 сати Бечејци ће видети представу „Баш ти баш ту“ са загребачком глумицом Вањом Матујец, коју је на текст Миранде Yулај режирала Бруна Бебић. Од 20 сати „Дневник једног лудака“ Николаја Васиљевича Гогоља, у сопственој режији игра Душан Матејић.

Фестивал се затвара сутра. Од 17 сати Золтан Молнар ће на мађарском језику извести монодраму „Човек са цветом у устима“, коју је по тексту Луиђија Пирандела режирао Ђанлука Барбадори. Монодрама „Хасанагиница“ у режији и извођењу Марије Ђајић из Требиња, рађена по текстовима Милана Огризовића, Љубомира Симовића и Алексе Шантића биће на сцени од 20 сати.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести