Бечејска искуства на Округлом столу „Јавне набавке под лупом”

БЕЧЕЈ: Бечејско удружење младих (БУМ) организовало је ових дана округли сто на којем се расправљало о увек актуелној проблематици везаној за поступак јавне набавке.
1
Фото: Тема привукла чиновнике 

Учесници скупа „Јавне набавке под лупом” били су представници установа из највеће потиске општине, највише образовних, којима су експерти Саша Варинац и Александра Литричин говорили о изменама Закона о јавним набавкама и највећим „замкама” током реализације поступка јавне набавке.

– Наш мониторинг-тим је у оквиру пројекта „Јавне набавке под лупом” највише пратио поступке јавних набавки у области образовања и пословање локалних самоуправа – рекла је Ана Аћимов из мониторинг-тима БУМ-а. – Анализирали смо више од 200 поступака, које су спроводила министарства, секретаријати, локалне самоуправе, образовне и васпитне установе. Истраживањем смо установили проблеме од планирања до реализације уговора, при чему се велике количине новца троше на радове, добра и услуге без спроведене процедуре. Предмет наше анализе била је и судска пракса, тачније, пресуде судова у предметима у тој облести по пријави Државне ревизорске институције.

Иако васпитне и образовне установе бечејске општине годишње не спроводе велики број поступака јавне набавке, добро им је дошао такав скуп.

– Ми смо лане имали два поступка јавне набавке и током реализације имамо исте обавезе као велики привредни субјекти, али немамо, као они, административни тим – казала је  директорка Економско-трговинске школе у Бечеју Гордана Ковачев. – Управо из тог разлога су нам такви скупови драгоцени јер има шта да се чује и научи.

Додајмо да је пре два месеца завршена јавна расправа о Нацрту закона о јавним набавкама, којим су предвиђене значајне новине, али још није познато кад ће бити усвојен. У сваком случају, реализација по новом закону биће изазов за све, почев од наручилаца, преко понуђача, до оних који реализацију поступка јавне набавке контролишу, а међу њима су и организације цивилног друштва.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести