Бечејци радно обележили Светски дан заштите животне средине

БЕЧЕЈ: Светски дан заштите животне средине није, због још увек присутних мера везаних за пандемију коронавирус, у Бечеју обележен масовно као ранијих година, али мали јубилеј, петнаестогодишњицу обележавања 5. јуна,
12- becej predskolci
Фото: Дневник (В. Јанков)

Бечејци су, ипак, радно обележили. Одсек за заштиту животне средине општине Бечеј нашао је партнера у Предшколској установи „Лабуд Пејовић“, а најмлађи житељи града крај Тисе су у дечијем вртићу „Колибри“ реализовали низ активности посвећених Светском дану заштите животне средине.

- Имајући у виду да је овогодишња тема Светског дана заштите животне средине „Време је за природу“ и односи се на биодиверзитет, тачније позив на акцију за борбу против убрзаног губитка врста и деградацију природног света, а циљ је да научимо како су сва жива бића на Земљи повезана и како можемо да утичемо на све што нам долази из природе, акценат смо ставили на едукацији најмлађих. Обезбедили смо потрошни материјал, боје и четке, а деца су заједно са својим васпитачицама уредили радни простор у свом дворишту - сазнали смо у име организатора обележавања 5. јуна од мр Бојане Божић.

Најмлађи су озбиљно схватили свој део задатка и радило се пуном паром и шаром. Јер, ваљало је офарбати аутомобилске гуме као жардињере и у њих убацити земљу коју су допемили ДТД „Средња Бачка“ и ЈП „Водоканал“, а онда засадити цвеће, биг бегоније, дар ЈП „Комуналац“.

- Познато је да због коронавируса имамо смањен број деце у вртићу, па је у акцији учествовало само стотинак девојчица и дечака. Гледали смо едукативни филм „Чувари природе“, затим ратврставали чепове од пет амбалаже по боји и потом правили мозаик од њих. Осликавали смо терасу и бојом оплеменили постојећи мобилијар за игру у дворишту - рекла нам је једна од одраслих активиста Вера Илић.

У обележавању овогодишњег Светског дана заштите животне средине у Бечеју укључило се ЈП „Комуналац“, које брине о градском зеленлу, па је тим поводом на централном градском тргу мобилна екипа засадила 1.000 струкова биг бегоније.   

В. Јанков

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести