Банатска храна на Кичен ТВ

ЗРЕЊАНИН: Од понедељка, 13. јануара, на програму Кичен ТВ, регионалног кулинарског канала, почело је емитовање серијала о банатској храни, колачима и обичајима.
f
Фото: Приватна архива

Гледаоци ће у осам епизода моћи да виде, између осталог, колаче које је по традиционалним рецептима припремило зрењанинско Удружење жена „Доситеј“.

– Јако сам поносна што смо баш ми одабране да учествујемо у овим емисијама, односно да баш ми покажемо богатство банатске кухиње. Ема Кереши, Маргита Куцура, Нада Милић и ја спремале смо по две врсте колача. Ја сам, на пример, правила питу са шљивама. То је немачко-мађарски рецепт. Хтела сам да покажем како је разнолика кухиња овог краја и како је под утицајем свих народа који су овде живели и који данас живе. Правила сам и кумовску погачу. То је старинска погача, коју кум носи дан после свадбе кад иде код кумова „на поправак“ – каже председница удружења Зорица Алексић.

У снимању су учествовали и чланови КУД „ГИК Банат“, који су приказали старе сватовске обичаје.

– Ова телевизија се види не само у Србији, него и у Босни, Северној Македонији, Словачкој… Зато је наше задовољство још веће. Знамо да ће нас, али и банатске обичаје, гледати публика у свим овим земљама – истиче Зорица Алексић.

Удружење жена „Доситеј“, иначе, добитник је највећег признања на Сајму хране, Гран прија.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести