Бања Врдник отвара врата и за кардиоваскуларне пацијенте

ВРДНИК: Специјална болница за рехабилитацију „Термал“ Врдник ускоро ће осим за реуматолошке и ортопедске пацијенате отворити врата и за кардиоваскуларне болеснике, најављено је јуче на отварању летње сезоне купања на отвреном базену у тој бањи.
1
Фото: Dnevnik.rs

За збрињавање кардиоваскуларних пацијената осим просторних капацитета неопходна је и нова опрема, а све то очекује се да ће бити завршено на пролеће наредне године.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је да секретаријат у кооординацији са Министарством здравља и Републичким фондом за здравствено осигурање мења план мреже здравствених институција на територији Војводине.

– Измењеним планом мреже први пут један рехабилитациони центар у Војводини моћи ће да пружа рехабилитацију кардиоваскуларним болесницима што до сада није био случај на територији северне српске покрајине, јер су сви пацијенти лечени у бањским центрима у централној Србији – истакао је Гојковић.

Он је најавио и ново запошљавање кадрова који су неопходни за обављање тог посла, али и набавку нове софистициране опреме.

– Повећањем просторних капацитета са новим агилним руководством уз финасијски препород бање и спречавања даљег ненаменског и расипничког трошења новца мислим да ћемо остварити ове задатке. РФЗО је са болницом већ склопио уговор о повећању болничких капацитета, улажемо у опрему – рекао је он.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић нагласила је да се ради интензивно на проширењу плана мрежа за бројне бање у Србији, али и на проширену индикација. Она је рекла да бања Врдник представља пример како у кратком року може да се унапреди и квалитет услуга и здравствени туризам.


Све омиљенији међу странцима

Директорка Специјалне болнице за рехабилитацију „Термал“ Врдник Татјана Рајовић указала је добар географски положај бање и близину великих градова - Београда и Новог Сада, али и аутопута и аеродрома.

– “Термал” постаје омиљена дестинација не само Београђана и Новосађана већ и страних туриста. Ми ћемо учинити све да наше конзументе учинимо задовољним – рекла је она и додала да је “у последњем тренутку спречена деценијска пљачка и системско уништавање ове установе”.

Татјана Рајовић је навела да има назнака да се крећу ка финансијској стабилизацији, али да тај пут неће бити кратак, ни брз.

– Министарство здравља, РФЗО, Влада Србије чине све како би ову установу унапредили и очекивани резултати неће изостати. Нови менаyмент није дошао да врати само вишемилионска дуговања, већ да унапреди организацију здравствене службе – нагласила је директорка “Термала”.


Подсетила је да је бања Врдник до сада радила рехабилитацију реуматолошких и ортопедских пацијената, а да се проширењем плана мреже и проширењем индикација планира рехабилитација кардиоваскуларних и неуролошких пацијената.

– То је од огромног значаја јер су кардиолошки пацијенти одлазили до сада у Нишку бању. Кардиоваскуларна оболења представљају велики проблем на светском нивоу те постоји велика заинтересованост странаца за долазак у наше бање – нагласила је она.

Како каже планом мреже проширени су капацитети бање Врдник са 70 на 90 места и то се односи само на пацијенте за чују рехабилитацију трошкови сноси РФЗО.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести