Бачка Паланка: Афирмација стваралаца из малих средина

БАЧКА ПАЛАНКА:  Смотра ликовних уметника аматера Војводине, 21. по реду,  одржана је у недељу у ликовној галерији Музеја града Бачка Паланка. Смотру су организовали Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Бачка Паланка, а помогао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и верске заједнице.
backa palanka, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Од укупно 90 изложених радова, стручни жири је најбољима доделио једну прву награду, две друге и три треће награде, као и 11 специјалних награда и 19 похвала. Сам чин проглашења награђених  је протекао без публике и учесника, јер то епидемијска ситуација не дозвољава. Секретар Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине Саво Мучибабић, истакао је како од бомбардовања па до ове године, нису били тежи услови.

- Упркос свему, ипак смо успели да реализујемо ову значајну покрајинску манифестацију – рекао је Мучибабић. - Одзив сликара се обично повећава из године у годину, али како је ова година по свему изузетна, тако је овај пут учествовао нешто мањи број уметника. Укупно је на свим општинским смотрама одабрано 299 сликара од којих је 90 изабрано на шест зонских смотри за ову покрајинску.

Циљ смотре је да окупи што већи број људи и да открије оне који раде у малим, руралним срединама.

- Оно што увек изнова задивљује јесте да увек искрсну као откриће нека нова места и сликари који су радили у својим срединама потпуно анонимно, а да нико није знао да они сликају. Ове смотре су афирмисале такве уметнике и откриле њихово стваралаштво, тако да су неки од њих постали чак и редовни чланови Удружења ликовних уметника Војводине – истакао је Саво Мучибабић.

Жири који су чинили ликовни критичар Сава Степанов, академски сликар Данијел Бабић и примењени уметник Тијана Сићевић, имао је задатак да од већ два пута селектираних и квалитетних радова, одаберу најбоље. Једногласно су се одлучили да прва награда припадне Драгољубу Триндићу из Карловчића, за уље на платну под називом „То свако од нас може бити“.

- Ми смо се за тог уметника одлучили због тога што је један од ретких у овој поставци, можда чак и једини који се бави најактуелнијом ситуацијом, дакле, бави се короном – појаснио је члан жирија, Сава Степанов. - То је наш највећи проблем у овом тренутку, али је награђени уметник то успео да прикаже на аутентичан ликовни начин, да направи праву слику која је заснована на ликовним елементима, не само на том садржају. Управо томе треба да теже сви учесници оваквих изложби.

Степанов је додао како није нимало једноставно жирирати изложбе уметника аматера, јер се ради о људима који се из своје добре воље и пасије баве уметношћу. Стога често њихове амбиције не превазилазе ниво задовољења сопственог естетског укуса, што је оправдано.

Али ако већ имају претензију да излажу и да та дела приказују публици, треба да се направи комуникација са публиком и треба можда да постоји нека чвршћа веза са актуелним дешавањима, не у уметности, него у животу – истакао је Степанов. - Естетика није једино задовољавање и испољавање лепог, него једна врста система који уметност  жели да наметне друштву као вид решења за свет у којем живимо и стварамо. Али у сваком случају, ова изложба показује да у Војводини постоји снажан аматерски покрет, да постоји потреба за уметношћу уопште, а мислим да је у овим нашим временима уметност једна врста сигурне куће од свега онога што нам се дешава, од проблема савременог света. Уметност има духовну снагу да нас увери да то можемо превазићи и због тога мислим да је амбиција Савеза аматера да се ова изложба одржи итекако корисна.

Директорка Културног центра Бачка Паланка Оља Нађ, зажалила је што учесници и публика нису могли да присуствују додели награда, у новодизајнираној галерији бачкопаланачке установе.

Свих 90 радова са смотре ће бити изложени у галерији Музеја града  до 27. новембра. Заинтересовани ће моћи да погледају изложене радове од у периоду од 8 до 14 часова радним даном, али поштујући мере тако да не буде више од пет људи истовремено у просторији.

        Т. Пачић

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести