Бач у међународном пројекту подстицања запошљавања младих

БАЧ: Локална самоуправа Бача добила је недавно средства од Покрајинског секретаријата за финансије за учешће у међународном пројекту „Подстицања запошљавања младих у Дунавском региону јужне Бачке“, који треба да се заврши у октобру догодине.
д
Фото: Dnevnik.rs

Пројекат је почео крајем децембра прошле године, подсећа из Канцеларије за економско локални развој Никола Бањац наводећи да је у међувремену у Бачу у седишту општине  отворен Дунавски ресурсни центар за младе, написани су програми тренинга и програми за менторство и размену искуства, тако да сада 30 младих слуша предавања на тему како доћи до посла самозапошљавањем.

Преостало је, каже Бањац, још да се уради Локални акциони план за младе где треба да буду наведене локалне мере и модели за запошљавање и самозапошљавање, организује студијска посета ради размене искуства  и напослетку промивише пројекат.

По речима Бањца, смисао пројекта  је побљшање положаја младих стварањем услова за њихово запошљавање и самозапошљавање  у Дунавском регионуЈужне Бачке у руралној средини, а самим тим и повећање броја запошљавања , затим , развој нових модела подршке кроз унапређење услова у локалним институцијама  за креирање и имплементацију локалних политика запошљавања младих, подизање јавне свести о значају побошања положаја младих у локалној заједници.

- Осим у Бачу, пројекат се паралелно спроводи и у општини Бачки Петровац. Пројекат вреди 161.382,77 евра, а учешће Општине Бач је  17.971,28 евра, па практично новац који је локална самоуправа уложила сада је враћен из буyета Покрајинског секретаријата за финансије, јер  Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ заправо управља овим међународним пројектом, а крајни корисници су незапослени млади и њихове породице, запослени у локалним

институцијама – центри за социјални рад, експозитуре Националне службе за запошљавање, локалне самоуправе Бач и Бачки Петровац и њихове канцеларије за локални економски развој – појаснио је Бањац.

У општини Бач је у току још један међународни пројекат подржан од стране Покрајине, а односи се на инклузију Рома кроз апошљавање. Вредност тог пројекта је  70.000 евра.

З. Делић

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести