Бач у ИПА пројекту за смањење незапослености

БАЧ: У току је пројекат „Подстицање запошљавања младих у Дунавском региону јужне Бачке“, чији је носилац пројекта  Општина Бач, док су партнери на пројекту Општина Бачки Петровац и Центар за проактивно пословање „Бизниснова“ из Новог Сада.
 Bačka tvrđava Foto: S. Šušnjević
Фото: Бачка тврђава Фото: С. Шушњевић

Смисао пројекта је унапређење положаја младих и стварање услова за њихово запошљавање и самозапошљавање у Дунавском региону јужне Бачке посебно у сеоским срединама. Пројекат је почео 24.децембра прошле године и трајаће до 23. октобра 2020. године. Финансира се од новца Европске уније (ИПА 2014), и део је програма којим управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ.

То је , иначе, други пројекат, у којем општина Бач користи новац ЕУ, ради подстицања запошљавања. Подсећамо, да је у току пројекат намењен Ромима, ради смањена незапослености ове етничке групе.

Укупна вредност пројекта „Подстицање запошљавања младих у Дунавском региону јужне Бачке” је 179.354 евра, од чега ће Европска унија издвојити 161.382,77, док општине Бач и Бачки Петровац заједнички суфинансирају са по 17.971 евра.

Координаторка Дунавског ресурсног центра Ивана Вулетић каже да се у протеклих годину дана радило на отварању и опремању Канцеларије за младе у обе општине и да сада следи одабир по десет незапослених лица из општина Бач и Бачки Петровац, који ће бити, уколико се за то определе укључени у пројекат.

-Планирамо да у сарадњи са Службом за запошљавање објавимо јавни оглас у којем ће бити назначено да ће предност имати незапослени из социјално угрожењених средина и са нижим образовањем –казала је координаторка. -По одабиру кандидата биће организовано неколико радионица да би се незапослени упознали са пројектом, и кроз разговоре са предавачима дошли до идеје чиме би могли да се баве, кроз самозапошљавање, или на основу завршене школе и радне биографије стекли информације и добили предлоге у којим предузећима могу да конкуришу за радна места. По завршетку радионица сви полазници добиће сертификате – казала је координаторка Ивана Вулетић.

З. Делић

Пројекат „Упознајте Бач” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Бач. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести