Бач: Помоћ и за сезонце који су остали без дневница

БАЧ: Ситуација у општини Бач је добра, пакети помоћи подељени су пензионерима са нижим примањима, социјално угроженима, али и људима који су због ванредног стања остали без посла и немају примања.
bac
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Председник Општине Бач и комадант Штаба за ванредне седнице Борислав Антонић

Ми смо општина доста ослоњена на пољопривреду и пољопривредне радове, те због последица затварања пијаца, као и других ограничења, људи који су ишли у надницу, односно, сезонске радове сада или не раде или је то минимално и локална самоуправа мора да се брине о њима, истиче Борислав Антонић, председник Општине Бач и командант Штаба за ванредне ситуације.

Општина нема у потпуности увид у то колико је људи на терену заиста остало без примања.

Људи нам се сами јављају. До сада нам се јавило 440 особа, али нису сви остали без посла. Неки од њих јесу пријављени на Биро за запошљавање, немају помоћ државе у материјалном смислу, али ми покушавамо да помогнемо свима којима је помоћ потребна. Верујем да ће сви по завршетку ванредног стања наставити са послом, али им сада помажемо, каже Антонић.

Кад је реч о пољопривредницима, за дозволе кретања старосна граница је до 65 година, док је за села мало изнад, до 70 година.

Ми имамо пет села која су мања од 5.000 становника, те је ту кретање дозвољено до 70 година. Пољопривредници раде, испомажемо се. У име кризног штаба ја им издајем дозволе за кретање, ако им је потребно због неопходних радова. Пољопривредници имају дозволе од Министарства, али и ми им помажемо, каже Антонић.


Хиљаду хектара на лицитацији

Други круг лицитације државног земљишта одржаће се од понедељка, 27. априла, до 30. априла у биоскопској сали КПЦ- Бач.

Други круг мало касни због целокупне ситуације и на располагању је до 1.600, односно 1.700 хектара. У то улази и рибњак, који када се изузме имамо око 1.000 хектара земљишта на располагању закупцима у другом кругу, каже председник општине. 

Према његовим речима, у другом кругу нема права пречег закупа, али имају дугогодишње закупе на пет, као и на десет година, који се преносе и у ову годину, што је министарство опредељивало на колико година ће пољопривредници према мерама добити закуп, и по праву пречег закупа, као и лицитације.


Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Како додаје, мере се поштују, таква су средина да поштују све и придржавају се мера Владе РС, тако да према његовим сазнањима нема оболелих, мада званичне податке даје Кризни штаб Владе.

Пијаце су отворене једном недељно, а у уторак је радила пијаца у Селенчи и према речима председника бачке општине, људи су се зажелели одласка на пијацу.

Било је људи, иако је пијаца отворена изненада и људи нису ни очекивали, али пијачари су се брзо чули једни са другима. Продавци су дошли, па самим тим и купци, мања је средина, па се лакше вести преносе, каже Антонић.

Дезинфекција улица, путева, насеља и стамбених зграда, ради се редовно.

Набавили смо и четири дезинфекционе баријере за улазак у општину, у коју се може ући са четири стране. Имамо и довољно маски и рукавица, набављамо и сналазимо се, каже Антонић.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести