Арсен, најзад, испод границе у зрењанинском водоводу

ЗРЕЊАНИН: Директор и власник компаније „Синертех“ Ненад Обрадовић изјавио је за „Дневник” да све анализе показују да је арсен у пречишћеној води из зрењанинског градског водовода испод границе дозвољеног.
1
Фото: Постројење ради пуним капацитетом и испоручује пречишћену воду за цео град

-  Анализе са свих референтних тачака показују да је арсен у води испод границе дозвољеног. То значи да је вода која излази из постројења за прераду исправна за пиће – навео је Обрадовић.

Он је подсетио да се од 2. септембра комплетан град снабдева пречишћеном водом из постројења, чији је инвеститор Обрадовићева фирма.

Међутим, упркос последњим анализама, још увек је на снази забрана коју је издала Покрајинска санитарна инспекција. Подсетимо, ова инспекција је још 16. јануара 2004. године забранила за пиће воду из зрењанинског водовода, као и њено коришћење за спремање хране, због вишеструко повећане концентрације арсена. Сада је потребно упутити захтев инспекцији да укине ту забрану.

- То не можемо да урадимо ми, него Град, односно ЈКП „Водовод и канализација“ – навео је Обрадовић.

Из локалне самоуправе је најављено да ће Покрајинској санитарној инспекцији ових дана бити упућен захтев за укидање забране, с обзиром на то да анализе показују да је вода исправна. Остаје да се након свега огласи и надлежна инспекција. Уколико њен одговор буде позитиван, коначно ће бити решен вишедеценијски проблем који је мучио грађане Зрењанина, а тиче се лошег квалитета воде за пиће.

У наредном периоду, иначе, и Фаркаждин, Ботош и Перлез требало би да добију исправну воду за пиће. Наиме, до пре неколико дана је трајала јавна набавка, коју је расписао Град Зрењанин, за избор фирме која ће монтирати систем за третман воде у јавним чесмама, односно уградити неопходну опрему за пречишћавање воде. Јавна набавка је трајала до 11. октобра.

Још је на снази решење Покрајинске санитарне инспекције из 2004. године, којим се забрањује за пиће вода из зрењанинског водовода, због повећане концентрације арсена

-  Завршавају се грађевински радови у објекту у ком ће бити монтирана опрема. Опрема за пречишћавање биће монтирана у локалу који се налази у центру села. Речено нам је да ће по окончању поступка јавне набавке и избора фирме која ће монтирати, а касније и редовно одржавати опрему за пречишћавање, мештани моћи да бесплатно користе исправну воду за пиће и кување. Надамо се да ће то бити и пре краја ове године – каже секретар Месне заједнице Перлез Милош Минић.

Вода у перлеском, ботошком и фаркаждинском водоводу, као и на територији целог града, лошег је квалитета и забрањена је за пиће и припрему хране.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести