Ансамбл „Венац“ из Грачанице гостује у Жабљу

ЖАБАЉ: Концерт Ансамбла „Венац“ из Грачанице, биће одржан сутра од 19 часова у Спортској хали у Жабљу. Најпре ће наступити културно-уметничка друштва из жабаљске општине, а потом фолклористи „Венца“.
Ansambl „Venac“ iz Gračanice  Foto: promo
Фото: Ансамбл „Венац“ из Грачанице  Фото: промо

Циљ манифестације је да у једној вечери присаједини народне игре и песме из Војводине и са Косова и Метохије. Организатор манифестације је Општина Жабаљ, која позива све грађане да дођу и уживају у народним играма и песмама које се вековима чувају. Улаз је бесплатан.

Ансамбл „Венац“ основан је 1964. године у Приштини, као национални професионални фолклорни ансамбл. Оснивач „Венца“ је Влада Републике Србије, под управом Министарства културе и информисања. Све до 1999. године радили су у својим просторијама у Приштини, када бивају протерани и приморани да привремени смештај нађу у Нишу. Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ враћа се на своје огњиште, где наставља са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине до 2008. године, када се сели у Дом културе у Грачаници, где се данас налази.

Повратком на Косово и Метохију, мукотрпним радом „Венац“   успева да оживи и обогати културне активности широм Косова и Метохије. Од повратка, па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Косова и Метохије и носилац је програма већине културних манифестација. Ансамбл је у послератном периоду био водећи покретач културног живота у српским енклавама, где је било потпуно незамисливо одржати било какво културно дешавање.

Примарни циљ ансамбла „Венац“  је да са својим народом успе да задржи богато културно наслеђе и одржи корене овог поднебља, стога годинама успева у остварењу своје мисије очувања игре, песме, обичаја и традиције народа са Косова и Метохије. 

 М. Ра.

 

 

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести