Алибунар све ближе још једном ветропарку

АЛИБУНАР: Уговор о праву службености на коришћење и постављање енергетских каблова за потребе изградње новог ветропарка „Банат 1“ у Алибунару, потписан је  у тој јужнобанатској општини између представника тамошње локалне самоуправе и белгијско-холандске компаније „Виндвижн“, која је инвеститор.
vetropark alibunar, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/Вања Фифа

По речима председника алибунарске општине Душана Дакића, у питању је кровни уговор из којег ће проистећи сви осали споразуми у вези с изградњом ветропарка, која се очекује догодине. Постављање каблова до места на којима ће бити подигнуте турбине један је од основа за започињање тог великог посла, напомиње Дакић.

– Компанија „Виндвижн“ завршила је испитивање бунара у Селеушу, где ће ускоро почети и  монтажу бетон - базе, која јој је неопходна за израду путне мреже кроз њиве – каже Душан Дакић. – То је прво с чим ће се почети реализација пројекта, јер је компанији потребна  чврста мрежа путева, рачуна се да ће бити дуга око 70 километара, кроз атаре да би могла да гради носеће стубове и допрема турбине и друге делове.

Нови ветропарк имаће 58 турбина и протезаће се од Владимировца, на територији општине Алибунар, према Новом Козјаку. Садашњи „Мали Бунар“ и „Алибунар“ које је изградила белгијска компанија „Елисио“, укупно имају 24 турбине, и са количином струје коју произведу могла би цела опшина да се снабдева. Захваљујући њима Алибунар спада у ред општина које могу да послуже као позитиван пример рационалног и одрживог управљања животном средином, у складу са националном стратегијом повећања удела енергије из обновљивих извора у укупној потрошњи електричне енергије.

Дакић додаје да осим италијанске компаније која је отворила фабрику обуће „Парилаб“ у Алибунару и ових двеју белгијских и холандских из области енергентике, ту јужнобанатску општину не престају да обилазе кинески привредници. Безмало сваке седмице они  долазе инетерсујући се  за конкретне локације. Тако су у уторак били представници још једне компаније да обиђу погоне некадашњих локалних предузећа у којим су Кинези ради да подигну погоне за прераду житарица и производњу пољопривредних производа. Дакић напомиње да се очекују одговори од Агенција за реституцију и лиценцирање стечајних управника не би ли фирме које су у стечају могли уступити Кинезима за покретање производње.

З. Мл.

 

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести