Ада: Држава финансира анализаторе за квалитет жита

УТРИНЕ: Значајну подршку из државне касе добила је Земљорадничка задруга „Утрине-Оборњача“ из Утрина у општини Ада.
1
Фото: Атила Новак

Овој задрузи је у оквиру програма Кабинета министра без портфеља Милана Кркобабића, задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, на конкурсу за подршку рада пољопривредних и земљорадничких задруга додељено бесповратно пет милиона динара за набавку два анализатора, којим се одређује квалетет житарица.

Ж „Утрине-Оборњача“ ће ова најсавременија техничка средства користити на откупним станицама у Утринама и Оборњачи, насељима у којима обавља делатност са пољопривредним произвођачима, где постоје услови за преузимање и лагеровање робе у подном складишту и силосу.

- Подршка која нам је одобрена у значајној мери је допринела реализацији нашег пројекта, обезбеђењем неопходних финансијских средстава, која ми као мала задруга не би могли да издвојимо из нашег пословања. То ће пуно значити за наше задругаре и кооперанте са којим сарађујемо – наглашава директор Ж „Утрине-Оборњача“ Атила Новак.

Набавком анализатора биће отклоњене све евентуалне сумње, јер пољопривредници из овог краја ће већ приликом испоруке својих производа одмах имати уверење о квалитету, а према реима директора Новака, самим тим ће квалитетнију робу откупљивачима моћи да продају по већој цени.

- Откупљивачи пшенице већ инсистирају да се роба разврстава по квалитету на основу садржаја глутена, протеина и осталих параметара који утичу на њен квалитет. Ови анализатори могу да утврде параметре, а не само хектолитарску тежину коју смо до сада могли утврђивали приликом преузимања пшенице. На тај начин ће пољопривредници знати на чему су, да се роба разврстава и легерује по квалитету и да на основу тога постижу бољу цену. Јер, на снагу је ступио Правилник о квалитету жита, млинских и пекарских производа којим су прецизиране те појединости. Питање је само времена када ће се примењивати, а ми би тешко из нашег пословања могли да финансирамо набавку ових анализуатора – указује директор Новак.

М. Митровић

Фото: М. Митровић        

Пројекат „Ада данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести