Звиздић са Палмером: Подршка САД за приближавање НАТО

ВАШИНГТОН:  Америчка администрација подржава приближавање Босне и Херцеговине чланству у НАТО-у и у том циљу сматра важним израду Годишњег националног плана реформи (АНП) и што брже успостављање власти, саопштено је после састанка председавајућег Већа министара БиХ с посебним изаслаником Стејт Департмента за Западни Балкан у Вашингтону.
Denis Zvizdić   Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Денис Звиздић и Метју Палмер су се сагласили да је важно испунити постављени услов за наставак атлантских интеграција, односно усвојити АНП и послати га у седиште НАТО-а у Бриселу, наведено је у саопштењу канцеларије Дениса Звиздића.

Они су истакли и да је "потребно што пре формирати власт, имајући у виду најбољи интерес за БиХ и уз неизоставно поштовање важећих закона, одлука и стратегија усвојених од стране надлежних институција", пренели су медији у БиХ.

"Метју Палмер је истакао да САД остаје снажно посвећен и искрен пријатељ Босне и Херцеговине у свим реформским процесима и интеграцијама које воде ка сигурности, стабилности и економском просперитету, те да питање процеса НАТО интеграција, које се разуме као питање владавине закона, повећања нивоа сигурности, води ка укупној стабилизацији и повећаном нивоу домаћих и привлачењу страних инвестиција, новим радним местима, задржавању младих особа и квалитетнијем животном стандарду", стоји у саопштењу.

Усвајање АНП-а је предуслов да би био активиран Акциони план за чланство БиХ у НАТО-у (МАП), али је у постојећим околностима извесно да та земља неће брзо постати чланица Алијансе.

Странка демократске акције (СДА), чији је Звиздић члан, снажно се залаже за наставак НАТО пута БиХ, док се Савез независних социјалдемократа (СНСД) предвођен Милорадом Додиком томе одлучно противи.

Ове две странке начелно су с ХДЗ БиХ усугласиле коалицијски споразум, али он до данас није проведен у дело.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести