Звиздић: Додик отворено позива на рушење Оружаних снага БиХ

САРАЈЕВО: Председавајући Већа министара БиХ у техничком саставу Денис Звиздић оценио је данас да изјава председавајућег Председништва БиХ Милорда Додика о војсци "представља отворени позив на рушење Оружаних снага БиХ" које су, како он каже, најважнији гарант мира и најбољи пример успешне унутрашње интеграције БиХ. 
Denis Zvizdić Foto: Tanjug/D.Goll
Фото: Denis Zvizdić, foto: Tanjug/D.Goll

Додик је раније данас у Бањалуци затражио од команде Трећег пешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ да на следећем обележавању више од половине строја буде обучено у униформе бивше Војске РС, а Звиздић оценио да "најбољи одговор на овакве опасне и ратнохушкачке поруке и претње, јесте даље јачање државних институција, адекватно деловање надлежних правосудних органа", наводи се у саопштењу из његовог кабинета, преноси Фена.

Према његовим речима, ЕУ и НАТО интеграције представљају, у складу с важећим законима, одлукама Председништва БиХ, као и важећом Стратегијом спољне политике БиХ, два најважнија циља спољне политике БиХ.

"Истовремено, очекујемо адекватне реакције од свих представника и институција ЕУ и укупне међународне заједнице, како би се јавно осудиле и институционално трајно зауставиле овакве бескрупулозне провокације, а ојачали процеси сарадње, мира и стабилности у БиХ и читавом региону", наводи се у реаговању Звиздића.

Џаферовић: Оружане снаге БИХ опстају, Додик може у затвор

Бошњачки члан председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас, поводом изјаве председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика о војсци БиХ, да би Додик и они који би га послушали могао да заврши у затвору.

Додик је раније данас у Бањалуци затражио од команде Трећег пешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ да на следећем обележавању више од половине строја буде обучено у униформе бивше Војске РС, а Џаферовић оцењује да је то веома опасна изјава, преноси сарајевска Н1.

"Господин Додик мора да поведе рачуна о томе шта говори, јер ће тим изјавама наштетити најпре ентитету из којег долази, али и самом себи. Ово што је он данас изјавио је тешко кривично дело, нека погледа како ствари стоје па нека види да је то позивање на извршење тешког кривичног дела", тврди Џаферовић.

Према његовим речима, Оружане снаге БиХ неће бити разбијене без обзира на изјаве Милорада Додика како је њихово формирање била грешка.

"Уместо тога предлажем да ми седнемо у Председништво БиХ и разговарамо о буџету за војску, да је додатно оспособимо", рекао је Џаферовић.

Говорећи о изјави министра одбране Србије Александра Вулина који је рекао да Република Српска нема своју војску, али да је има српски народ, Џаферовић је рекао да он треба да брине о Војсци Србије, а не о БиХ и Оружаним снагама БиХ.

Додик Џаферовићу и Комшићу: Не видим чему хистерија

БАЊА ЛУКА: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је "хистерија" настала након његовог позива да део припадника Трећег пешадијског (Република Српска) пука следеће године на свечаности поводом Дана Војске Српске обуку униформе Војске Српске, не служи ничему осим подгревању унутрашњих политичких прилика и утркивања "ко ће му више и пре одбрусити".

"Униформа је део традиције. Ознаке које имају униформе Војске Републике Српске су и на униформама Трећег пешадијског (Република Српска) пука и уопште не видим чему хистерија. Ако су грб и застава Републике Српске проблем, онда о чему причамо? О каквим оружаним снагама и каквој БиХ говоримо ако симболи Српске у њој нису прихватљиви", рекао је Додик за Срну, преноси сарајевска Н1 телевизија.

Додик је говорећи о изјавама хрватског и бошњачког члана Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића и других политичких представника у Федерацији БиХ дате тим поводом, рекао да није позвао припаднике бошњачке или хрватске војне компоненте да обуку униформе Војске Републике Српске, већ српске, која је и настала из Војске Српске и која и по закону баштини њену традицију. 

Он је истакао да реакције које су уследиле показују да су неки Србима наменили одређену улогу у БиХ, па ако неће да играју како они свирају настаје проблем.

"Позивам Комшића нека одржи реч и пријави ме за изазивање побуне. Од златног љиљана се више и не очекује. Уосталом Комшић се борио у такозваној Армији РБиХ, значи против Војске Републике Српске и јасно је одакле вуче трауме", рекао је Додик.

Он је поручио "онима који би да критикују његове изјаве и тумаче Дејтонски споразум, а да га нису ни прочитали", да Оружане снаге БиХ нису тековина Дејтонског споразума.

Према његовим речима, униформа Војске Републике Српске је део традиције, а ознаке које се налазе на њој су и на униформама припадника Трећег пешадијског (Република Српска) пука.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести