Жесток ударац за Џонсона, има власт, али не и контролу

ЛОНДОН: Борис Џонсон је и даље на власти, али више нема контролу, констатује Политико након што је британски премијер претрпео велики пораз у парламенту пошто су посланици изгласали покретање процедуре за забрану Брегзита без договора.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Matt Dunham)

Џонсон је претрпео жесток пораз јер се 21 посланик из његове Конзервативне странке приклонио опозиционим странкама и подржао први корак ка изгласавању закона којим би, ако споразума не буде на видику, Брегзит био поново одложен после 31. октобра, пише портал у европском издању.

Као и његова претходница Тереза Меј, Џонсон се суочио са непријатељски настројеним парламентом, али за разлику од ње, он се коцкао са јединством своје партије како би "прогурао" Брегзит, што га је скупо коштало.

Џонсон је и даље на власти и одлучан је, како тврди, да обезбеди бољи споразум и изведе Британију из ЕУ до краја октобра, али његов ауторитет је пољуљан, примећује Политико.

Тврдокорна тактика, укључујући и претње да ће из странке да избаци побуњене торијевце, није уродила плодом и Џонсон је у парламенту у гласању изгубио од противника Брегзита са 328 према 301.

Предлог је подржао чак 21 торијевац, међу којима и неколико министара из бивше владе. Они су због тога искључени из из Конзервативне странке, јавља ББЦ. 

Међу њима су и Николас Соумс, унук Винстона Черчила и двојица бивших министара финансија Филип Хамонд и Кенет Кларк.

ББЦ наводи да се Џонсон сада суочава са новом битком у парламенту - посланици ће гласати о закону за одлагање Брегзита. Уколико тај закон прође, уследиће гласање о одржавању превремених избора, а датум који је у игри је 15. октобар.

Џонсону је потребна подршка две трећине посланика за расписивање избора.

После гласања, Џонсон је изјавио да је парламент "на ивици да уништи било какав договор" који би његова влада могла да постигне са ЕУ о условима за излазак Велике Британије из тог блока. 

Џонсон је упозорио да би гласањем за блокаду Брегзита без споразума, које је најављено за данас, Брисел добио предност у преговорима. 

Он тврди да би то донело више неизвесности, одлагања и забуне, преноси АП, који оцењује да је британски премијер јуче имао дан пун поражавајућих удараца. 

Један од њих је и што је, у пресудном тренутку, изгубио већину у парламенту када је један од његових конзервативаца прешао у проевропску Унију либералних демократа.

Џонсон је рекао да не жели нове изборе, али да ће их расписати како би бирачи могли да одлуче ко ће да води преговоре о Брегзиту. 

Он је рекао да су избори једини начин да се изађе из новонастале кризе, ако га посланици приморају да затражи одлагање Брегзита. 

"Не желим изборе, али ако посланици буду гласали за заустављање преговора и присиле на још једно бесмислено одлагање Брегзита, које може годинама да траје, онда ће то бити једини начин да се ово реши", рекао је Џонсон.

Лидер опозиције Џереми Корбин је рекао да би закон требало донети пре одржавања избора.

Корбин је поручио да је спреман да се бори на изборима и да је приоритет његове странке да спречи Брегзит без договора, чиме је наговестио да би могао да подржи намеру премијера Бориса Џонсона да позове на расписивање избора, преноси Ројтерс.

Корбин је и раније говорио да жели изборе како би збацио са власти конзервативну партију, али се поједини чланови његове странке плаше да би Џонсон могао да искористи нове изборе да изведе Велику Британију из ЕУ без договора тако што би заобилашао парламент. 

Корбин, који је већ дуго критичар ЕУ, рекао је да општи избори и покушаји да се спречи Брегзит нису супротстављене опције, сугеришући тако да ће лабуристи наставити да покушавају да пронађу начин да зауставе излазак Британије без договора, чак и ако почне предизборна кампања. 

Лабуристи, како је рекао, желе да спрече излазак земље из ЕУ без споразума и желе опште изборе како би стали на крај строгим мерама штедње и кренули да улажу у локалне заједнице.

"Уверен сам да можемо да постигнемо и једно и друго", поручио је Корбин.

У бурном и жестоком обрачуну премијера и парламента, противници Џонсона су синоћ пре гласања рекли да желе да га спрече да игра руски рулет са земљом која се једном сматрала сигурним стубм економске и политичке стабилности.

Тврде да ништа не може оправдати ризик Брегзита без договора који би преко ноћи прекинуо економске везе с највећим британским извозним тржиштем и неминовно донео велике економске поремећаје.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести