Због обмањујућих твитова, Маск подноси оставку и плаћа казну

САН ФРАНЦИСКО: Директор “Тесле” Илон Маск нагодио се с регулаторима, након што га је влада тужила јер је преварио инвеститоре обмањујућим твитовима о продаји компаније, при чему ће Маск морати да напусти место председника “Тесле” и да плати казну од 20 милиона долара, док ће исто толику суму платити компанија.
ilon mask
Фото: Tanjug (AP Photo/Chris Carlson, File)

Комисија за хартије од вредности и берзу саопштила је у суботу да је нагодба постигнута, само два након након што је поднета тужба којом се тражи да Маск оде са чела "Тесле", преноси АП.

Према нагодби, Маск ће морати да напусти функцију председника у року од 45 дана, и то на најмање три године, али ће моћи да остане директоре компаније, напомиње америчка агенција.

Маску се на терет ставља да је шпекулисао порукама на “Твитеру”.

Наиме, он је на популарној друштвеној мрежи објавио да размишља о приватизацији “Тесле” и да за то има средства и подршку инвеститора, а његова објава је уздрмала тржиште и направила хаос са ценама акција те компаније, која се бави производњом електричних аутомобила. 

Комисија за хартије од вредности и берзу оптужила је Маска да је објављивао лажне твитове и да никада о томе није разговарао са финансијерима, док је Маск све негирао, тврдећи да му је истина увек на првом месту и да је све радио у интересу фирме.

Маск ће убудуће приликом било какве објаве везане за компанију морати да се придржава савета маркетиншког одељења “Тесле”. 

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести