Због циклона Амфан евакуисано више од 2,6 милиона људи

ЊУ ДЕЛХИ: Снажан циклон Амфан погодио је данас обалу Индије и Бангладеша, због чега је више од 2,6 милиона људи евакуисано у склоништа.
Ciklon Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Циклон Амфан, еквивалент урагану категорије три, пратио је ветар брзине до 170 километара на час и максимални налети од 190 километра на час, пренео је АП.Власти су упозориле да би он могао да нанесе велику штету кућама, а да би олуја могла потиснути морску воду и до 25 километара у унутрашњост и поплави градове укључујући и Калкуту.

Дрвеће кокоса се њихало, електрични стубови су били разбацани по путевима Калкуте, киша је засула рибарска села, а реке су се узбуркале у тренутку када је олуја погодила обалу.

У том густо насељеном региону живе неке од најугроженијих заједница у јужној Азији сиромашне рибарске заједнице у Сундербансу и преко милион избеглица Рохингја који живе у претрпаним камповима у Кокс Базару у Бангладешу.

Циклон је погодио копно између Диге, приморског летовалишта у западном Бенгалу, и острва Хатија у Бангладешу.Око олује ће највероватније проћи преко Сундербанса, једне од највећих шума мангрова на свету, саопштио је Индијски метеоролошки завод.

Бангладеш је евакуисао 2,2 милиона људи, индијски Западни Бенгал 300.000 особа и држава Одиша још око 150.000 људи.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести