Затвор због фалсификовања најранијег извора баскијског језика

МАДРИД: Шпански археолог Елисеу Гил осуђен је на више од две године затвора и новчану казну у износу од 12.490 евра због фалсификовања неких од својих најпознатијих налаза.
arheologija
Фото: pixabay.com

Гилу, бившем директору ископавања на римском археолошком налазишту Ируња-Велеија, изречене су затворска и новчана казна за "манипулацију“ списима који су сматрани историјским, било да је то чинио он лично или "преко трећих лица“, јавља ЦНН.

Он је 2005. и 2006. године објавио да је његов тим пронашао комаде глине на налазишту у близини града Виторија-Гастеиз у шпанској Баскији. Артефакти, тврдио је, датирају из трећег века нове ере и садрже египатске хијероглифске референце, приказе распећа и назнаке баскијског језика, пренео је шпански лист "Паис".

У то време откриће је било револуционарно и сматрало се да показује први писани пример баскијског језика, 800 година пре претходних примера.

Међутим, две године касније, мултидисциплинарни одбор стручњака за лингвистику, древну историју, археологију, хемију и филологију утврдио је да је откриће лажно, јавила је агенција Ројтерс.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести