Зашто је Португалија толико боље прошла од Шпаније?

ЛИСАБОН: Шпанија са великим бројем смртности од корона вируса и строгим мерама и суседна Португалија чија економија није стала, а број оболелих и умрлих остали ниски, два су примера различитих реаговања и акција власти, пише Ел Паис.
lisabon, pixabay
Фото: pixabay.com

Смештена на истом полуострву, Португалија је имала нешто више од 1.000 смртних слушајева, са становништвом од 10,2 милиона, у поређењу са више од 26.000 смртних случајева у Шпанији која има 47 милиона становника.

Португалија са око пет пута мањим бројем смртних случајева на милион становника (111 према 569), није наметнула обавезни карантин, већ је апеловала на грађанску свест и дужност која се масовно поштовала. А иако су кафићи и ресторани бити затворени економија није стала.

Шта је португалска тајна? Стручњаци с обе стране границе указују на неколико фактора, укључујући мање путовања између Италије и Португалије него између Италије и Шпаније. Али пре свега, Португалија је реаговала брже.

Након развоја догађаја у Италији и Шпанији, португалске власти прогласиле су ванредно стање када је земља имала само 100 случајева корона вируса и ниједан смртни случај. У Шпанији је та одлука донета након 4.209 случајева и 120 умрлих.

За епидемиолошкињу Риту Са Мачадо, основна ствар била је "рана примена јавноздравствених мера, попут затварања школа". Та мера ступила је на снагу 16. марта, када је забележен први смртни случај. Ванредно стање је почело недељу дана касније, са кад је било 1.200 заражених и 12 смртних случајева.

Поред ове ране акције, стручњак за јавно здравље Алберто Инфанте примећује три елемента који су можда направили разлику у поређењу са Шпанијом. "Португалија нема систем овлашћења пренетих на регионе што отежава доношење одлука; влада и опозиција су радиле као једно и слале исту поруку од почетка; и можда због тога и зато што су могли видети шта се дешава у иностранству, људи су показали висок ниво свести", каже Инфанте.

Иако је Португалија прошла много боље од Шпаније у погледу оболелих и умрлих на 100.000 људи, земља се и даље налази на деветом месту на листи земаља ЕУ-27 по броју смртних случајева на милион људи, а на шестом месту по броју инфицираних на милион. Шпанија је на другом месту по обе ставке, иза Белгије, пише Ел Паис.

 

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести