Зариф отпутовао из Бијарица

БИЈАРИЦ: Ирански министар спољних послова Џавад Зариф отпутовао је вечерас из Бијарица где је данас боравио на позив француског председника Емануела Макрона, а на изненађење осталих учесника самита Г7.
AP Photo/Mstyslav Ćerno
Фото: AP Photo/Mstyslav Ćerno

Неименовани француски званичник рекао је да су разговори које је Зариф имао у Бијарицу, трајали скоро три и по сата, укључујући 30 минута разговора са председником Емануелом Макроном, преноси Ројтерс.

Француски званичник рекао је да је Француска позвала Зарифа на самит Г7 како би покушала да смањи тензије око нуклеарног програма Ирана.Макрон се у петак већ састао са Зарифом и одлучио је да га поново позове у Француску, овог пута у Бијариц.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је Зарифов долазак у Бијариц, "паралелни догађај на истом месту, а не званичан састанак у оквиру Г7.Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да га Француска није обавестила да ће се шеф дипломатије Ирана састати данас са француском делегацијом, на маргинама самита Г7 у француском Бијарицу, саопштила је Бела кућа.

Званичник ЕУ: Атмосфера на вечери лидера Г7 била напета

Вечера лидера Групе Г7, одржана у суботу, протекла је у "прилицно напетој" атмосфери, јер су се лидери исказали неслагање са америчким председником Доналдом Трампом око бројних питања, укључујући и како да се понашају према Русији.

То је рекао званичник Европске уније који је инсистирао на анонимности, јер му није одобрено да даје званичне изјаве.

Према његовим речима, Трамп је заузео став да је Русија "водећа сила" која мора да буде укључена у дискусију, преноси АП.

Разлике у мишљењима током вечере пренеле су се и да данашњу седницу у вези трговине с Кином.

Током кратке расправе о дигиталном опорезивању, Трамп није поновио своју претњу да ће опорезовати француска вина, као одговор на француски потез којим су опорезоване интернет компаније које послују у САД.

Меркел: Долазак Зарифа "паралелни догађај", није до самита

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је долазак иранског министра спољних послова Џавада Зарифа у Бијариц, "паралелни догађај на истом месту, а не званичан састанак у оквиру Г7.

Она је нагласила да вреди искористити сваку прилику како би се избегла даља ескалација спора око иранског нуклеарног програма, те додала да су лидери Г7 имали добру и конструктивну дискусију о томе синоћ, преноси АП.

Ирански министар спољних послова допутовао је данас неочекивано у Бијариц, а на позив Француске, након синоћне дискусије за коју Меркелова каже да је јасно показала да се сви лидери слажу да Иран не сме да дође до нуклеарног оружја и да то мора да се постигне преговорима.

"Сада морамо да видимо да ли непосредна комуникација о томе како су разговори протекли јуче ствара нове могућности да се разговара и можда преговара са Ираном", рекла је она.

Макрон је позвао Зарифа на самит Г7

Француска је позвала иранског министра спољних послова Џавада Зарифа на самит Г7 како би покушала да смањи тензије око нуклеарног програма Ирана, рекао је данас неименовани високи француски званичник.Како је објаснио, француски председник Емануел Макрон одлучио је да позове Зарифа у Бијариц после синоћне вечере са лидерима Г7 у том француском граду.

На тој вечери, како се наводи, дошло је до напетих разговора о томе како се поставити према иранским нуклеарним амбицијама после повлачења америчког председника Доналда Трампа из нуклеарног споразума са Техераном.Макрон се у петак већ састао са Зарифом и одлучио је да га поново позове у Француску, овог пута у Бијариц.

Овај званичник није искључио нови састанак Макрона и Зарифа који је данас разговарао са шефом француске дипломатије Жан-Ив Ле Дријаном..На питање да ли је Бела кућа била обавештена о посети, француски званичник је рекао да они "раде по својим правлима", али је приметио да су Макрон и Трамп јуче разговарали два сата, између осталог и о Ирану.

Званичник, који је желео да остане анониман, рекао је да Француска сматра да је важно да се са Зарифом разговара како би се задржале блиске позиције и смањиле тензије. Додао је да се америчка делегација у Бијарицу неће састати са Зарифом и да Француска ради "у пуној транспарентности са САД и европским партнерима".

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести