Заев тражи превремене изборе

СКОПЉЕ:  Премијер Северне Македоније Зоран Заев затражио је данас хитне превремене парламентарне изборе у тој држави, како би у обновљеном мандату могао да се бори за европску перспективу Северне Македоније.
zaev1, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

Заев је у обраћању медијима, након јучерашњег одбијања званичника ЕУ да се отпочну преговори о приступању Северне Македоније и Албаније, рекао да преузима одговорност и разочараност свог народа, тражећи брзе парламентарне изборе.

"Мој предлог је брзи превремени избори, најбрже што можемо", рекао је Заев, истичући да је потребан став грађана.Према његовим речима, пре два дана у Бриселу је направљена велика неправда, јер ЕУ није испоручила то што је обећала.

"Ми смо наше обавезе испоручили. Резултате у реформама, спорове са суседима и друго... Оно што је ЕУ учинила је њихова историјска грешка. Направили смо све што смо могли и што је било до нас", навео је Заев.Он се захвалио великој већини лидера ЕУ који су се борили за датум о почетку преговора Северне Македоније.

"Ценимо подршку и знамо да можемо да рачунамо на њих. Жртве смо историјске грешке и код њих свих, као и код нас, одлука изазива разочараност и горчину. Ја сам љут и разочаран. За мене лично, ово је лоша и неправедна поставка Уније", јасан је Заев.

Заев је на крају закључио да ће се, упркос свему, понети одговорно, те да постојећа ситуација захтева озбиљност тренутка.

"Поручујем да европски сан македонског народа неће бити срушен", закључио је Заев.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести