Заев: Споразум ће бити спроведен, очекујемо исто од Атине

СКОПЉЕ: Преспански споразум садржи преговарачка поглавља са ЕУ и биће примењен, јер је то кључно за осигурање стратешког партнерства са нашим новим пријатељем и суседом, изјавио је данас македонски премијер Зоран Заев.
zaev, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Направили смо корекције које су тражиле грчке власти и очекујемо да ће они то учинити исто, додао је Заев.

Он је нагласио важност споразума, који је помогао Северној Македонији да обезбеди чланство у НАТО-у и гарантује почетак преговора о придруживању са ЕУ, преноси агенција МИА.

"Споразум је требало да пошаље поруку ЕУ да ускоро отвори преговарачка поглавља, а не грчком народу. Устав је промењен, а ново име је сада у службеној употреби. Жао ми је што га опозиција не користи, јер то шаље озбиљну поруку да они не поштују устав. Шта ће се догодити ако дођу на власт? Таква провокација може кулминирати само доношењем новог вета. Надам се да то неће бити случај", рекао је Заев.

Преспански споразум гарантује територијални суверенитет земље, што не би било могуће без решавања спора око имена, додао је македонски премијер.

Две трећине Споразума разматра стратешко партнерство, економију, социјалну и здравствену заштиту, безбедност и друге области у којима земље могу напредовати, рекао је Заев.

Додао је да се још нада да ће бити отворена преговарачка поглавља о чланству са ЕУ.

"Ако је Европи потребно време, имаће га. Лидери ЕУ сада могу разговарати и чак применити нову методологију уколико је потребно. У међувремену, Северна Македонија је као острво окружено чланицама ЕУ. Чланству у ЕУ нема алтернативе. Доносили смо храбре одлуке, без обзира на будућност наше политичке каријере. Чланство у НАТО је завршен посао, чак иако је одложен почетак преговора о придруживању са ЕУ", рекао је Заев.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести