Заев: Постоји спремност и воља за борбу против корупције

СКОПЉЕ:  Премијер Зоран Заев рекао је да у Северној Македонији постоји озбиљна политичка воља и спремност за суочавање са корупцијом.
zaev, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Он је на свом фејсбук профилу поводом Међународног дана борбе против корупције написао: "бескомпромисну борбу против корупције ћемо постићи само преко транспарентних и поштених институција".Такве, каже, морају да буду све институције, укључујући правосуђе и тужилаштво.

"Преко храбре антикорупцијске комисије какву имамо сада, све институције треба да покажу отпор према корупцији и према конфликту интереса", навео је Заев.Додао је да ако за то не постоји воља, или ако су у тој борби блокирани антикорупцијски механизми, то ће бити друштвена болест која ће захватити све виталне делове заједнице и то ће бити претња њеном развоју.

"Зато је важно да отпочне поступак провере имовине судија и тужилаца што је пре могуће. Важно је да се утврде конфликти интереса и у правосуђу. Сваки судија и тужилац треба да наведе све адвокате, правне заступнике и тужиоце из свог окружења који су на било који начин повезани или су били повезани са судским поступцима који се воде. Само преко ангажованости и спремности свих институција успећемо да зауставимо корупцију", закључио је премијер.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести