Заев: Одлука ЕУ доводи у ризик Преспански споразум

АТИНА: Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да одлагање почетка приступних преговора ЕУ са Северном Македонијом доводи у ризик Преспански споразум.
z
Фото: EPA/EFE /ANSA ANGELO CARCONI

"Тачније, то значи да ће делови о унутрашњој употреби новог имена Северна Македонија бити блокирани и неће моћи да буду спроведени”, навео је Заев у интервјуу за Јуроњуз на грчком језику, а преноси Плусинфо.

Заев објашњава да су одређени чланови споразума које су Македонија и Грчка потписали 17. јуна 2018. године, тесно повезани са напретком Македоније ка учлањењу у ЕУ.

"Неки чланови ће бити замрзнути, јер не могу да се спроводе. Покушаћемо да их спроведемо, али обе ствари су повезане", рекао је Заев, додавши да је реч о члановима који се односе на унутрашњу употребу новог имена.

Ипак, он у интервјуу наглашава да за његову земљу не постоји друга алтернатива и да ће се без ЕУ "они изгубити у тамници".

"Немамо другу алтернативу. Нема друге понуде која би могла бити алтернатива. Оно што неки нуде нам не даје демократију, владавину права и слободе. Ако се светлост звездица на застави ЕУ угаси, ми ћемо бити у тамници. И можемо да се изгубимо у тој тамници. Ако се радикализацији и враћању национализма пружа поготно тле, они ће нанети огромну штету целом Балкану. А када Балкан има проблем, онда и Европа има проблем", закључио је Заев.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести