Заев: Очекујемо подршку Бајдена на путу ка ЕУ

СКОПЉЕ: Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је данас да су интереси Кине и Русије у региону југоисточне Европе отворено питање и позвао нову администрацију председника САД Џозефа Бајдена да подржи европске интеграције целог региона.
zoran zaev, EPA/GEORGI LICOVSKI
Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI

"Очекујем да наш стратешки партнер и савезник САД са новом администрацијом помогне Западном Балкану у остваривању стратешких интереса", рекао је Заев у разговору за вашингтонски Атлантски савет.

САД имају значајан интерес у интеграцији Западног Балкана у ЕУ, рекао је Заев и додао да је стабилност европског континента важна за САД и да ће тако и остати.

Заев истиче да је регион постао "раскрсница интереса ЕУ и САД с једне стране, али да је ту и кинески интерес веома присутан, кроз развој 17+1 иницијативе, као и традиционално присуство Русије".

Оријентација грађана Северне Македоније су, међутим, како истиче, НАТО и ЕУ.

"Не зато што смо определили за једну страну, већ због вредности и то је оријентација код 85 одсто македонског становништва. Само три до пет одсто имају другачије мишљење", каже Заев и додаје да не постоји алтернатива европским интеграцијама за цео регион и интеграцијама у НАТО.

Заев је подсетио да је та земља управо због тога променила и устав и уставно име.

"То смо урадили да бисмо са Грчком ојачали пријатељске односе, али исто смо урадили и са Бугарском преко Споразума о пријатељству. Захваљујући томе смо постали чланица НАТО и то је директан бенефит за нашу земљу", каже Заев и наглашава да су и поред актуелних блокада на путу ка ЕУ македонски грађани задржали поверење у европске интеграције.

Међутим, додаје он, и даље чекамо испред врата ЕУ како бисмо направили један корак напред, јер после тога нас чекају 34 поглавља.

"Ми знамо да не постоји алтернатива за нас и ми се као грађани плашимо било којих других алтернатива. ЕУ је без алтернативе за будућности и надам се да ћемо брзо наћи решење са Бугарском јер то је и стратешки интерес Бугарске - да цео регион буде део ЕУ", каже Заев и додаје да је интеграција региона у ЕУ и у интересу бугарских грађана.

Он је изразио наду да ће Скопље и Софија брзо пронаћи решење, уз поштовање историје, али решење, које ће бити утемељено на будућности региона.

Када је реч о економским приликама у Северној Македонији Заев каже да Скопље настављаја да води политику привлачења страних инвестиција.

"Чак и током короне смо имали 10 међународних компанија које су се одлучиле за инвестирање у Северну Македонију. А то су пре свега инвестиције из земаља партнера и чланица НАТО", каже Заев.

Он додаје и да се доста радило на регионалним иницијативама које ће, како наводи, омогучити да "радници из Србије раде у Скопљу, да македонски радници раде у Сарајеву или да радници из Ниша раде у Тирани''''.

"Циљ је да отворимо границе јер смо ми мали регион коме је потребна квалификованија радна снага, а то ће нас учинити атрактивнијим страним инвеститорима. Тако ћемо направити и веће тржиште у региону", објашњава Заев.

На питање да ли ће се његова земља окренути Русији и Кини, имајући у виду да ЕУ још не успева да обезбеди вакцине против ковида за Западни Балкан, Заев каже да је Северна Македонија добро повезана са западним партнерима, али да на питање вакцина не треба гледати као на геостратешко или геополитичко.

"Покушавамо да добијемо вакцине преко КОВАКС механизма, али то ће бити тек у марту", рекао је он и додао да је његова земља у преговорима са свим компанијама које производе вакцине против ковида, укључујући и Кину.

Он је изразио наду да ће Северна Македонија следеће недеље добити фајзерову вакцину и да ће започети са вакцинацијом.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести