За Шовина убиство првог степена, оптужнице против још три полицајаца

ВАШИНГТОН: Државни тужилац Минесоте Кит Елисон преиначио је оптужницу против полицајца Дерека Шовина, који је био оптужен за убиство трећег степена, на убиство другог степена због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда и подигао оптужницу против преостале тројице отпуштених полицајаца, који су учествовали у хапшењу Флојда.
Derik Sovin hapsi Dzordza Flojda/Jutjub
Фото: Јутјуб/Дерик Шовин хапси Џорџа Флојда

Полицајци Томас Лејн, Александар Куенг и Тоу Тао оптужени су за саучесништво у убиству другог степена, према судским документима, у које је увид имао и Глас Америке.

Дневник Стар трибјун из Минесоте први је објавио вест да ће оптужница против отпуштеног полицајца Дерека Шовина, који је коленом притискао врат Флојда, бити преиначена.

Елисон је нагласио да је истрага и даље у току, али да докази које има на располагању подржавају строжу оптужницу и да је она у интересу правде.

Елисон касније у интервјуу за ЦНН није искључио могућност да и та нова оптужница буде пооштрена на убиство првог степена.

"Настављамо да прикупљамо доказе и уколико будемо дошли до доказа који то подржавају, да можемо да их представимо пороти, онда ћемо то и учинити. У овом тренутку изнели смо максималну оптужницу коју смо етички могли да изнесемо", рекао је Елисон.

Он је претходно позвао јавност на стрпљење, наводећи да ће бити тешко да се дође до окривљујуће пресуде, јер је историја показала да постоје изазови у случајевима против полиције.

Међутим, Елисон је нагласио да оптужница није пооштрена због притиска јавности и да не види разлог због чега одбрана не би могла да рачуна на поштено суђење.

Џорџ Флојд (46) преминуо је пошто му је Шовин, белац, клечао на врату скоро девет минута 25. маја, што је поново отворило тему полицијске бруталности над Афроамериканцима, пет месеци уочи председничких избора у САД.

Шовин (44) је прошле недеље отпуштен и оптужен за убиство трећег степена и убиство из нехата.

Нова оптужница - за убиство другог степена - може да носи казну и до 40 година затвора, 15 година дуже од максималне казне за убиство трећег степена.

Смрт Флојда изазвала је протесте широм САД, а током протекле недеље, демонстранти су захтевали и да тројица полицајаца такође буду оптужена у овом случају.

Гувернер Минесоте Тим Волц у среду је први пут посетио место у Минеаполису где је Флојд преминуо.

Ту је сада подигнут импровизовани споменик, где грађани остављају цвеће и поруке, а Волц је са тог места упутио позив да правда буде задовољена и да се решава проблем расизма у земљи.

Волц је упутио лично извињење репортеру и камерману ЦНН-а који су ухапшени прошле недеље за време протеста.

Рекао је да је дошао на то место да би лично осетио бол коју ова заједница осећа због смрти Флојда, најновије у серији случајева када су Афроамериканци страдали од руку полицајаца.

Гувернер Минесоте изјавио је за ЦНН да су протести и разговори о системском расизму у САД пружили лидерима, како верује, последњу шансу да реше ово питање.

“Не мислим да ћемо добити нову прилику да променимо и побољшамо ову земљу. Заиста не мислим", рекао је.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести