Трамп: Нећу присуствовати инаугурацији Бајдена

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп неће присуствовати инаугурацији новоизабраног председника Џоа Бајдена.
donald tramp, Fonet
Фото: FoNet

Тамп је на свом Твитер налогу написао да нема намеру да се појави на инугурацији демократског кандитата 20. јануара.Иначе, Твитер је Трампу на 12 сати забранио објаве након наслиног упада његових присталица у зграду Капитола у Вашингтону.

Након престанке забране, Трамп је, између осталог објавио на Твитеру и да "75 милиона америчких патриота који су гласали за мене, Америка на првом месту и учинимо америку опет великом имаће снажан глас још дуго. Нико им неће показати непоштовање или их непоштено третирати на било који начин!!!".

Извори ЦНН: Трамп разматра могућност самопомиловања

АТЛАНТА: Одлазећи амерички председник Доналд Трамп са својим савезницима и адвокатима, укључујући и саветника Беле куће Пета Чиполонеа, разматра могућност самопомиловања, наводи ЦНН позивајући се на више извора.

Неки од тих разговора догодили су се у последњим недељама, наводи један од извора. Није јасно да ли су разговори уследили после нереда на Капитолу подстакнутих председниковом реториком или након његовог контроверзног разговора са државним секретаром Џорџије Бредом Рафенспергером.

Трамп се распитивао о правним и политичким последицама самопомиловања, тврди извор близак одлазећем америчком председнику.

Њујорк тајмс је јуче пренео да је Трамп у разговорима након избора сугерисао да би желео самог себе да помилује, позивајући се на два извора упозната са ситуацијом.

Он је такође затражио правно мишљење о томе да ли има овлашћења да самог себе помилује, када је саветован о потенцијалним политичким последицама. Овај извор је рекао да још увек није јасно да ли ће председник самог себе помиловати.

Други извор је навео да ову тему не разматра саветник Беле куће, што не значи да се то неће догодити у будућности или да правни саветник министарства правосуђа не разматра овај случај у овом тренутку.

ЦНН је раније пренео да Трамп о могућности самопомиловања разговара са својим сарадницима од 2017. године и да је опседнут овом идејом.

Он је 2018. године такође на твитеру објавио да верује да има овлашћења да учини тако нешто и да су му то потврдили бројни саветници, али да нема разлога да то уради, јер није учинио ништа лоше.

Ипак, председничко самопомиловање није тестирано, а стручњаци су подељени по питању уставности овог потеза.

У правном меморандуму министарства правосуђа се наводи да председник не може сам себе да помилује, али да може да иступи са функције на којој би га заменио потпредседник, који би онда могао да га помилује. Овај документ, међутим, није обавезујући.

Волстрит журнал: Трамп "прешао границу", то је за импичмент

ВАШИНГТОН: Уредништво америчких новина Волстрит журнал позвало је председника Доналда Трампа да поднесе оставку како би се избегао могући други опозив у Представничком дому.

Непотписани текст на уредничкој страници листа, за који се сматра да заступа ставове републиканског естаблишмента, осудио је председникове поступке и позиве домонстрантима, за које је рекао да су "подстакли" нереде у среду, преноси ББЦ.

„Ово је био напад на уставни процес преноса власти након избора. То је такође био напад на законодавно тело од стране извршне власти која се заклела да ће држати закона Сједињених Држава. Ово превазилази пуко одбијање да признамо пораз. По нашем мишљењу, ово прелази границе устава које господин Трумп раније није прешао. То је за импичмент", наводи Волстрит журна.

„Ако господин Трамп жели да избегне други импичмент, најбољи пут за њега би био преузимање личне одговорности и подношење оставке. Ово би било најчистије решење јер би председничке дужности одмах предале господину Пенсу", предложио је амерички лист.

На страницама Волстрит журнал у власништву Руперта Мердока, републикански председник Трамп био је често критикован у прошлости, али ово је до сада најоштрија порука упућена одлазећем председнику, преноси ББЦ.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести