Влада Калифе Хафтара поздравила споразум за уједињење Либије

Влада Либијске националне војске Калифе Хафтара која управља источним делом подељене Либије, поздравила је јучерашњу најаву нове привремене владе да ће ујединити земљу,
libija.png Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

ТРИПОЛИ: Влада Либијске националне војске Калифе Хафтара која управља источним делом подељене Либије, поздравила је јучерашњу најаву нове привремене владе да ће ујединити земљу, али је додала да ће уступити власт само ако њен парламент то одобри, преноси Ројтерс.

Оваква условљена изјава подршке владе Абдулаха ел Тинија оставља простор да се касније та одлука промени, што илуструје изазове са којима суочавају Уједињене нације које улажу велике напоре да пронађу политичко решење за деценију хаоса, поделе и насиља у Либији , наводи агенција.

Хафтар, кога је парламент са седиштем на истоку званично именовао за шефа војске, није издао одмах саопштење у вези с најавом привремене владе, али је његов генералштаб рекао да поздравља споразум и позвао све да помогну спровођење договорених децембарских избора.

Седамдесет и четири члана Либијског форума за политички дијалог (ЛПДФ) уз помоћ УН изабрали су јуче политичког активисту Абдулхамида Мохаммеда Дбеибеха за премијера и бившег либијског амбасадора у Грчкој Мохаммеда Менфија за шефа председничког већа који ће надгледати припрему за националне парламентарне и председничке изборе планиране за децембар.

Поражени на гласању, шеф парламента са седиштем на истоку Агила Салих и министар унутрашњих послова владе на западу Фати Башага дали су подршку новој влади.

Према правилима о којима су се сложили учесници либијских преговора које су УН одабрале да представљају ривалске политичке струје земље, нови премијер Абдулхамид Дбеибех има три недеље да формира нову владу и представи је парламенту.

Током последњих пет година, Влада националног јединства (ГНА) коју подржава УН на челу с Фајезом ал Сараџом управљала је главним градом Триполијем и западним деловима земље, а истоком земље управља супарничка страна коју предводи војни командант Калиф Хафтар.

Либија је у хаосу од 2011. када је убијен дугогодишњи вођа Моамер Гадафи. Земља се претворила у бојиште противничких снага и страних сила, подсећа Ројтерс.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести